ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων για την έρευνα κινδυνεύουν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα μετά την απόφαση της  Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση να αναστείλει τη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ

Μόνο τα 171 από τα 520 τμήματα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και την έγκριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

«Με αποκλειστική ευθύνη της

Πολιτείας, η διοικητική οργάνωση της ΑΔΙΠ κατά το χρονικό διάστημα 2011-06/2012 αποδομείται σταδιακά, τόσο σε επίπεδο μελών όσο και σε αυτό του προσωπικού υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σοβαρά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, με αποτέλεσμα την ουσιαστική παύση του κύριου έργου της Αρχής, δηλαδή της διενέργειας εξωτερικών αξιολογήσεων των ΑΕΙ», αναφέρεται σε έκθεση της Αρχής.

Κάνει λόγο για «διοικητικά κενά» και απροθυμία πανεπιστημιακών από το εξωτερικό να συμμετάσχουν στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς -σύμφωνα με την ΑΔΙΠ- φοβούνται ότι δεν θα αποζημιωθούν. Τα μέλη των επιτροπών δεν αμείβονται και καλούνται να πληρώσουν από τη τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην Ελλάδα για να αποζημιωθούν συνήθως με καθυστέρηση ενός ή και δύο μηνών.

Τέλος, η ΑΔΙΠ κάνει αναφορές σε «αδικαιολόγητη γεωγραφική διασπορά» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με «άκριτες πληθωριστικές τάσεις» σε πλήθος τμημάτων και κατευθύνσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα