Στοιχεία σοκ! Η άνοια έχει «χτυπήσει» 200.000 Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, στην Ελλάδα περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο.

Συνολικά οι πάσχοντες στην Ευρώπη ανέρχονται στα δέκα εκατομμύρια ενώ στις ΗΠΑ έχουν νοσήσει 5,4 εκατομμύρια και σύμφωνα με τις μελέτες αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένο πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία παρέθεσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης

Τύπου η καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Aλτσχάιμερ, Μαγδαληνή Τσολάκη και η νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Παρασκευή Σακκά.

Αναγκαίο ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Το ζητούμενο, υπογράμμισαν, είναι η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με 39 εκατομμύρια πάσχοντες ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ασθενείς έως το 2050.

Για τις οικογένειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα, πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με άνοια, εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών καιαναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα.

Η κ. Τσολάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.Alzheimer-drasi.gr, να συμπληρώσουν τη φόρμα και να πατήσουν «αποστολή» και όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα, από τον κάθε παραλήπτη χωριστά και επώνυμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Στόχος, τόνισε, είναι οι « οι εκλεκτοί παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα».

Αναφερόμενη στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικοτεχνικό πρόβλημα της πάθησης, η κ. Σακκά επεσήμανε ότι αναφορικά με τη χώρα μας, 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Aλτσχάιμερ, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

«Σε μια νόσο χρόνια και ανελέητη όπως η Αλτσχάιμερ», σημείωσε η κ. Τσολάκη, «η πρόσβαση σε αποτελεσματικά και καινοτόμα φάρμακα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειάς του, η οποία επωμίζεται σημαντικό φορτίο». Αντίθετα, σημείωσε, η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες οδηγεί σε ταχύτερη επιδείνωση και μετάβαση σε βαρύτερα στάδια της νόσου, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση του άμεσου υγειονομικού κόστους. «Στην Ελλάδα της κρίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να απειληθεί ή να τροποποιηθεί η αποζημίωση, μέσω ΕΟΠΥΥ, των πιο καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών με αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας» κατέληξε η κ. Τσολάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα