ΣΤΟ… ΣΦΥΡΙ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

17:10 9/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι βγάζει στο… σφυρί 350 δημόσια ακίνητα (μέγαρα, κάστρα και πρώην φυλακές) με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Για «μεγάλες ευκαιρίες» κάνει λόγο η Wall Street Journal.

Υπολογίζεται ότι από την πώλησης της δημόσιας περιουσίας, θα εισέρθουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1.5 δισ. ευρώ.

Στην λίστα των προς πώληση ακινήτων συμπεριλαμβάνεται το μέγαρο Palazzo Diedo στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας (19 εκατ. ευρώ), το μέγαρο Bolis Gualdo που βρίσκεται σε κεντρική οδό του Μιλάνου (31 εκατομμύρια) όπως και το κάστρο Ορσίνι, που οικοδομήθηκε το 1270 και βρίσκεται

στο Σοριάνο Σουλ Τσιμίνο της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα, πάντως, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της χώρας που μπορεί άμεσα να περάσει σε χέρια ιδιωτών, αγγίζει τα σαράντα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αν το ποσό αυτό κατέληγε άμεσα στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, θα μπορούσε να μειωθεί τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» αναφέρει η Wall Street Journal. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει ακίνητα, αλλά χωρίς ειτυχία.

«Από το 1998 μέχρι σήμερα, το ιταλικό κράτος επεχείρησε δεκάδες φορές να βρει αγοραστές για τα ακίνητά του που μένουν αναξιοποίητα. Μέχρι τώρα όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ας ελπίζουμε επιτέλους να μπορέσει κάτι να γίνει», προσθέτει η εφημερίδα il Messaggero.

Όπως αναφέρουν σήμερα σχολιαστές, στόχος της κυβέρνησης Μόντι είναι να καταφέρει σε πέντε χρόνια να μειώσει την σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ, στο 107%. Σύμφωνα με προβλέψεις, φέτος το δημόσιο χρέος πρόκειται να εκτιναχθεί στο 123,4% του ΑΕΠ.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα