ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Επτά προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού έθεσε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής των Ανεξ. Ελλήνων και δήλωσε: «Υπάρχει ανάγκη για διακυβέρνηση της χώρας».

Τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνές του, «δείχνουν» οι τελευταίες πληροφορίες από τα κομματικά γραφεία ως τον πιθανό καταλύτη για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας που θα διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και ισχυρή εντολή βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής.

Συνεργάτες

του κ. Καμμένου διεμήνυαν εδώ και δύο 24ώρα ότι οι Ανεξ. Έλληνες θα προσέλθουν με δημιουργική διάθεση στη συνάντηση με τον κ. Κάρολο Παπούλια. Όντως, ο κ. Καμμένος στη δήλωσή του μετά την 20λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε συμμετοχή και στήριξη του νέου κυβερνητικού σχήματος, θέτοντας σειρά προϋποθέσεων όπως η ανακήρυξη της ΑΟΖ, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, η άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών, ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης της Τράπεζας Ελλάδος και, εν τέλει, η καταγγελία του Μνημονίου.

Αν και οι θέσεις του μοιάζουν, εκ πρώτης όψεως, να αποκλείουν κάθε δυνατότητα σύγκλησης είναι σαφές ότι ο κ. Καμμένος δεν θέτει τους επτά όρους προκειμένου να επιμεινει στο σύνολο αυτών αλλά για να εξασφαλίσει τους περισσότερους εξ αυτών. Άλλωστε, η επίκλησή του στην ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας, ενδέχεται να αποτελέσει το «μείζον διακύβευμα» επί του οποίου θα συγκροτηθεί η τελική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος επικαλούμενος και το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποκλείει ένα κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή, τουλάχιστον, των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Δημ. Αριστεράς και των Ανεξ. Ελλήνων. Ο κ. Καμμένος, που κάποιες πληροφορίες τον φέρουν να προτείνει ως Πρωθυπουργό του σχήματος τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζήτησε τη διεξαγωγή, απαραιτήτως, μίας κοινής σύσκεψης όλων των πολιτικών αρχηγών, με τήρηση πρακτικών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιός επιδιώκει την  αναζήτηση λύσης και ποιός εκβιάζει εκλογές.

Εφόσον τη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο σχήμα αποδεχθεί και η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη, τότε συγκροτείται μία κυβέρνηση από κόμματα που εξασφάλισαν το 48,7% των ψήφων την προηγούμενη Κυριακή και θα διαθέτουν μία κοινοβουλευτική παντοδυναμία 201 εδρών. Χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, η αθροιστική ψήφος ανέρχεται στο 42,6% και οι έδρες σε 182.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο άξονας συμφωνίας των κομμάτων είναι αυτός της πρότασης Κουβέλη, δηλαδή κυβέρνηση μακρά πνοής με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2014. Η πρόταση για σχήμα τριών μηνών απορρίφθηκε καθώς θα επρόκειτο περί μίας μακράς προεκλογικής περιόδου. Εφόσον συμφωνηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης, και παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι επιτελεις των κομμάτων εκτιμούν ότι από τις αρχές του 2013 θα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια ενώ θα έχει επιτευχθεί και η μεταβολή στάσης της τρόικας, με χαλάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα