ΣΤΟ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ» ΤΟΥ EUROGROUP ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Με άδεια χέρια, ή για την ακρίβεια με ένα περίγραμμα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ βρίσκεται στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  Επί τάπητος του σημερινού Eurogroup, τραπεζική ένωση, Κύπρος, Ισπανία και ολίγον από Ελλάδα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με φόντο τις εκτιμήσεις της τρόικα,

για εκτροχιασμό των στόχων ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην Λευκωσία για την άτυπη σύνοδο του Eurogroup με ένα περίγραμμα μέτρων και όχι με ένα οριστικό σχέδιο αφού ως γνωστό το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η τρόικα έχει διατυπώσει ενστάσεις σχεδόν για τα μισά μέτρα.
Βέβαια στη σύνοδο της Λευκωσίας το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο Eurogroup, που θα συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου, και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ασχοληθούν κα με τη χώρα μας. Θα παρουσιάσουν , μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων Ρεν, Λαγκάρντ και Ντράγκ τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Θα συζητηθεί επίσης το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, οι οικονομικές εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Εκτός από την οριστικοποίηση των μέτρων η κυβέρνηση πιέζεται και από την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που είναι συνδεδεμένη με αυτά. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων και η έκθεσης από τους δανειστές τόσο πίσω θα πηγαίνει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ως μήνα αποδέσμευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Από την άλλη τα ταμειακά διαθέσιμα στης χώρα μας επαρκούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα