Στο αυτόφωρο και οι βουλευτές για κακουργήματα

Προφητική, αλλά και εργαλείο στα χέρια της Δικαιοσύνης, είναι μια παλαιότερη εγκύκλιος του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Ο σημερινός συντονιστής των αρχών κατά της διαφθοράς με τετρασέλιδη εγκύκλιό του είχε παραδώσει μαθήματα δικονομίας, με αποδέκτες πρωτίστως , χωρίς όμως να κατονομάζονται- τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η εγκύκλιος αυτή είχε εκδοθεί αμέσως μετά τα πρώτα δείγματα αξιόποινης γραφής εκ μέρους της Χρυσής Αυγής

τον Σεπτέμβριο του 2012 με τα γνωστά επεισόδια στην περιοχή της Ραφήνας. Δικαστικοί κύκλοι ερμηνεύοντας την επίμαχη εγκύκλιο επισημαίνουν πως αν η μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε από τον Άρειο Πάγο σκοντάψει σε ποινικές ευθύνες μέλους της Χρυσής Αυγής που καλύπτεται από ασυλία, τότε οι δικαστικές αρχές μπορούν να διατάξουν τη σύλληψη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, αν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετηθεί και θεωρηθεί αυτόφωρο, τότε αυτό σημαίνει εφαρμογή της εγκύκλιου και για βουλευτές όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κόμματος.

Αξιζει να σημειωθει οτι ο τοτε ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσδιοριζε τα αυτονόητα όρια της βουλευτικής ασυλίας που θέτει το Σύνταγμα , υπενθυμίζοντας προς κάθε μελλοντικό παραβάτη του κοινοβουλίου ότι για τα αυτόφωρα κακουργήματα δεν απαιτείται άδεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα