ΣΤΟ 96,7% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο 96,7% ανήλθε η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τον οργανισμό CMA.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τον CMA, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας, καθώς εκείνη

την περίοδο ολοκληρωνόταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI). Όμως, όπως επισημαίνει ο οργανισμός, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το PSI δεν επέδρασε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Προκειμένου να υπολογίσει την πιθανότητα πτώχευσης, ο CMA λαμβάνει υπόψη του την εξέλιξη του 5ετούς ασφάλιστρου κινδύνου (CDS) έναντι της πτώχευσης της χώρας. Το ελληνικό 5ετές CDS από τις 9.000 μονάδες βάσης, που ήταν στις αρχές Απριλίου, υποχώρησε στα επίπεδα των 5.500 μονάδων στις αρχές Μαΐου. Όμως μετά τις πρώτες εκλογές σταδιακά επανήλθε στα επίπεδα των 8.000-9.000 μονάδων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, μετά τις 15 Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης, CDS άγγιξε τις 12.000 μονάδες στα τέλη του μήνα.

Όσον αφορά στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό να χρεοκοπήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία, πρώτη βρίσκεται  η Νορβηγία με ποσοστό 2,8%, στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ  με 4,2% και στην τρίτη η Ελβετία με 4,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα