Στις τράπεζες η σκυτάλη της ανόδου

Οι τραπεζικές μετοχές παίρνουν τη σκυτάλη της ανόδου στη Σοφοκλέους με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κλέβει χθες την παράσταση. Η αισιοδοξία, εν μέσω θερινής ραστώνης, επανέρχεται δυναμικά για τη χώρα κάτι που αποτυπώνεται με ένταση στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και ξένοι επενδυτές φαίνεται ότι ποντάρουν στο σενάριο δυναμικής ανάκαμψης της χώρας μας μετά από πολυετή βαθιά ύφεση.

Η προοπτική βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών φέρνει

στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από την βελτίωση της κατάστασης. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων απελευθερώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προβλέψεις. Οι επιτελείς των τραπεζών δεν κρύβουν και την αισιοδοξία τους για τα stress test θεωρώντας ότι θα τα «περάσουν» με άνεση και χωρίς επιπτώσεις την άσκηση ακριβώς λόγω των καλύτερων μακροοικονομικών συνθηκών.

Η βελτίωση του κλίματος για τη χώρα αποτυπώνεται επίσης στην αγορά ομολόγων όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται ένα μίνι ράλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο, που είχε υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 50 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις αρχές Ιουλίου, επανήλθε στα επίπεδα των 60 λεπτά. Έτσι, η απόδοσή του υποχώρησε κάτω από το 10%.

Εν μεταξύ χθες, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, υπογράφηκε η σύμβαση για την πώληση του ΟΠΑΠ εξέλιξη που αποτέλεσε τον καταλύτη για το νέο άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει και πάλι το όριο των 1.000 μονάδων. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί δυναμικά τις επόμενες εβδομάδες υπογραμμίζοντας ότι καταλύτες θα αποτελέσουν η νέα αξιολόγηση της τρόικα και τα νέα από το μέτωπο της ανακούφισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Μετοχή

Τιμή 12/8

Χθεσινή Μεταβολή %

Μεταβολή 1 μηνός

Alpha Bank

0,515

4,04%

25,0%

Attica Bank

0,295

4,24%

6,0%

Εθνική Τράπεζα

3,23

15,77%

10,3%

Τράπεζα Πειραιώς

1,11

-2,63%

22,6%

Eurobank

0,68

5,43%

5,5%

Keywords
Τυχαία Θέματα