Στις κάλπες οι Σλοβένοι

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκινά σήμερα στη Σλοβενία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονης δυσαρέσκιας από τους κατοίκους της.

Οι εκλογές ευτές είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα αφού γίνονται για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κράτους και την απόσχισή του από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων του  Ντανίλο Τουρκ, του Μπορούτ Παχόρ και του Μίλαν Ζβερ.

Ωστόσο οι δημοσκοπίσεις δείχνουν νικητή τον απερχόμενο κεντροαριστερό πρόεδρο, Ντ. Τουρκ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση ο Τουρκ, κερδίζει το 43,7% των ψήφων, έναντι του 32,6% για τον Μπορούτ Παχόρ  και του 23,7% για τον Μίλαν Ζβερ. Ο Μπορούτ Παχόρ πρώην πρωθυπουργός, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του Τουρκ για την προεδρία.

Ο Ντανίλο Τουρκ, που εργάστηκε ως διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη και ως πρώην καθηγητής δικαίου, υποστηρίζεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη «Θετική Σλοβενία», του κεντροαριστερού δημάρχου της Λιουμπλιάνα, Ζοραν Γιάνκοβιτς.

Αντίστοιχα ο Μπορούτ Παχόρ, στηρίζεται εκτός από το δικό του Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα «Λίστα των πολιτών».

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μίλαν Ζβέρ, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν.

Οι κάτοικοι της  Σλοβενίας φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας (11,6%) και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς του Γιάνεζ Γιάνσα. Γι’ αυτό το λόγο, τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας έχουν κάνει μαζικό κάλεσμα για διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα