Στις 181 οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του Μπόινγκ

Τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει 181 σορούς μέχρι τώρα από την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Κίεβο, το οποίο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Το Μπόινγκ της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας συνετρίβη την Πέμπτη ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή όπου αυτονομιστές αντάρτες μάχονται με ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από τον

Απρίλιο. Και οι 298 επιβαίνοντες στο επιβατικό αεροσκάφος κηρύχθηκαν νεκροί.

Ο Αντρίι Σιμπίγκα δήλωσε πως οι σοροί πιθανόν θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 181 σοροί», είπε ο Σιμπίγκα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Οι εθνικότητες των επιβατών

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι άγνωστη παραμένει η ταυτότητα τεσσάρων επιβατών της μοιραίας πτήσης MH17, ενώ έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες όλων των υπολοίπων.

Στη μοιραία πτήση επέβαιναν 189 Ολλανδοί, 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, 1 Καναδός και 1 Νεοζηλανδός, όπως και 4 ακόμη πρόσωπα οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων των υπολοίπων», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί μια με δυο ώρες».

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανέφερε ότι ένα πρόσωπο που έχει διπλή υπηκοότητα —ρουμανική και μιας άλλης χώρας— επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη, σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών.

Το ρουμανικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε ποια ήταν η άλλη υπηκοότητα του προσώπου αυτού.

Χαμηλότερο αεροδιάδρομο υπέδειξαν στους πιλότους οι Ουκρανοί

Οι πιλότοι του αεροσκάφους της Malaysia Airlines είχαν υποβάλλει ένα σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια (10.674 μέτρα) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η ουκρανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τους έδωσε οδηγία να πετάξουν στα 33.000 πόδια (10.065 μέτρα) μόλις εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους που εκτελούσαν την MH17 υπέβαλαν «σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αυτό βρίσκεται κοντά στο 'βέλτιστο' ύψος», διευκρινίζουν οι Μαλαισιανές Αερογραμμές στην ανακοίνωσή τους.

«Ωστόσο το ύψος ενός αεροπλάνου εν πτήσει καθορίζεται από την υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος. Μόλις εισήλθε στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η MH17 έλαβε οδηγία από την ουκρανική υπηρεσία εναέριου ελέγχου να πετάξει στα 33.000 πόδια», προσθέτουν.

Κατάρριψη με πύραυλο «βλέπει» η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε να προκρίνει την Παρασκευή το ενδεχόμενο ένας πύραυλος να ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους, όμως παρέμεινε επιφυλακτική αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασπορά των συντριμμιών σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, τείνουν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο ότι το αεροπλάνο αυτό κατερρίφθη», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η έρευνα θα μας πει», πρόσθεσε.

«Προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα είναι φυσικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα (…) να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Μπόινγκ 777, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η αεροπορική αυτή τραγωδία και οι συνέπειές της θα συζητηθούν την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια του συμβουλίου τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.

«Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πολύ στενά όσα θα μας πει η έρευνα για την τραγωδία αυτή (…) και τότε θα δούμε αν οι χώρες μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ στις έρευνες

Οι αυτονομιστές αντάρτες θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, δήλωσε ένας από τους ηγέτες τους.

«Σήμερα 17 νέοι εργαζόμενοι και τέσσερις αξιωματούχοι από το Κίεβο έφτασαν στο Ντονέτσκ. Σύντομα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας. Υποστηρίζουμε (την αποστολή) όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε.

Περίπου 30 παρατηρητές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν φτάσει στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Προσγειώθηκαν με ένα ελικόπτερο, περίπου 30», δήλωσε ο Ρόλαντ Μπλες εκπρόσωπος της ελβετικής προεδρίας του ΟΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «ομάδα επαφής» των διπλωματών του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και τη Ουκρανίας συνομίλησε με τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα