Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την Δευτέρα «κληρώνει» για τον ΟΠΑΠ και την πώληση του 33% των μετοχών του. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να αποσφραγίσει τις δεσμευτικές προσφορές των δύο «μνηστήρων» του οργανισμού, ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία στην ανακήρυξη του πλειοδότη.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ

είχαν προκριθεί επτά σχήματα, αλλά μόνο δύο εξ αυτών προχώρησαν στην καταβολή τελικών προσφορών. Πρόκειται για το επενδυτικό όχημα Emma Delta των Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργου Μελισσανίδη (33,3%) και το αμερικανικό fund Third Point, επικεφαλής του οποίου είναι ο Daniel Loeb. Το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να αξιολογήσει τις προσφορές αυτές και να διαπιστώσει αν το τίμημα του πλειοδότη κρίνεται ικανοποιητικό, με βάση τη σχετική έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Στην αγορά, πάντως, «δίνουν και παίρνουν» οι εκτιμήσεις και οι φήμες που θέλουν ορισμένους από τους αρχικούς διεκδικητές του να μην έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, αλλά να έχουν συνάψει συμφωνίες με κάποιο από τα δύο τελικά σχήματα.

Πάντως αν και για τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία ότι το τίμημα θα είναι ικανοποιητικό, ο άλλος διαγωνισμός στον οποίο «ποντάρει» πολλά η Κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα ποσά που επιθυμεί από αποκρατικοποιήσεις εντός τους έτους, πήρε παράταση: Στις 10 Μαΐου αναμένεται να πέσει τελικά η αυλαία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει νέα παράταση στους 5 υποψήφιους επενδυτές, ώστε να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Η σχετική προθεσμία έληγε στις 29 Απριλίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η παράταση ήταν αναγκαία, αφενός λόγω των επικείμενων αργιών του Πάσχα και αφετέρου για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τα κοινοτικά όργανα όσον αφορά στην εγγυητική επιστολή του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο πλειοδότης θα πρέπει να καταβάλει το 20% της προσφοράς του σε εγγυητική επιστολή, η οποία δεν θα επιστραφεί αν ο πλειοδότης δεν περάσει επιτυχώς από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Τα κοινοτικά όργανα φέρονται να βρίσκονται κοντά στο να αποδεχθούν αλλαγή της πρόβλεψης αυτής –κάτι που έχει επισταμένως ζητήσει η Gazprom.

Keywords
Τυχαία Θέματα