Στα χέρια της τρόικας το Μεσοπρόθεσμο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Μάρτιο, αν και δεν αποκλείεται το θρίλερ για την μορφοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων που αφορούν σε ολόκληρο το πλέγμα των διαπραγματεύσεων να τραβήξει μέχρι και λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έχει σταλεί εδώ και δέκα ημέρες στην τρόικα: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το Πρόγραμμα έχει δοθεί από την κυβέρνηση προς έγκριση στην τρόικα

και με αυτό η Ελλάδα δεσμεύεται για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά για τις μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υποδείξει η έκθεση του ΟΟΣΑ και για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ.

Η τρόικα –που τα τεχνικά της κλιμάκια επί του παρόντος «χτενίζουν» μεταξύ άλλων και τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος- δεν έχει δώσει ακόμη τις απαντήσεις της.

Την ίδια ώρα κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε πως «είναι νωρίς ακόμη να συζητηθεί μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», όμως οι πληροφορίες φέρνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016 μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, αλλά και μέσω της δημιουργίας πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Βάσει των σχετικών πληροφοριών, ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές επιταχύνεται και πλέον εξετάζεται αυτό να γίνει εντός του Μαΐου. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου, το Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 θα δώσει σήμα στις αγορές ότι θα δρομολογηθεί ελάφρυνση της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα διευκόλυνε την έκδοση πενταετούς ομολόγου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ύψους έως 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο ακόμη και κοντά στο 5,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα