Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στην Αίγυπτο

21:40 2/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσαν απόψε ότι θα οργανώσουν διαδηλώσεις στο Κάιρο, έξω από τα κτίρια όπου στεγάζονται οι γενικές διευθύνσεις του στρατού και της αστυνομίας, αψηφώντας την απειλή της κυβέρνησης ότι θα τους απομακρύνει από τις δύο πλατείες όπου πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η «Συμμαχία κατά του πραξικοπήματος» που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, καλεί με ανακοίνωσή της τους υποστηρικτές της να συγκεντρωθούν

έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Στο χώρο αυτό, στις 8 Ιουλίου, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι εκ των οποίων οι 54 ήταν διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα η αιγυπτιακή αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα συγκέντρωση οπαδών του Μόρσι οι οποίοι, κατά το υπουργείο Εσωτερικών, είχαν διακόψει την κυκλοφορία κοντά σε ένα συγκρότημα τηλεοπτικών στούντιο έξω από την πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν διευκρινίζεται εάν η συγκέντρωση αυτή ήταν μεγάλη, ούτε αν υπάρχουν τραυματίες ή συλληφθέντες.

Οι διαδηλωτές «επιχείρησαν να επιτεθούν» στα κτίρια όπου στεγάζονται διάφορα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε μεγάλη απόσταση από τις δύο πλατείες τις οποίες έχουν καταλάβει εδώ και έναν μήνα οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου.

«Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωμένων που διαδήλωναν ειρηνικά, μόλις έφτασαν έξω από το Μίντια Προντάξιον Σίτι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το πολιτικό τμήμα των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.

Και όλα αυτά την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς θα επισκεφθεί αργότερα σήμερα την Αίγυπτο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπαντρ Αμπντελατί, δήλωσε ότι ο Μπερνς θα φτάσει απόψε στην Αίγυπτο και θα συναντηθεί αύριο με τον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νάμπιλ Φάχμι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Μπερνς θα έχει επίσης συνομιλίες με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον άνθρωπο που ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε χθες ότι ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από ένα μήνα με σκοπό να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα