Στα 55 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

11:03 3/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Κοντά στο 24% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων διαμορφώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2012 σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν περίπου σε 55 δισ. ευρώ δηλαδή ξεπερνούν το σύνολο των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης!

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η εκτίναξη των επισφαλειών είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών την περασμένη χρονιά. Η διπλή εκλογική

αναμέτρηση του περασμένου καλοκαιριού και η έντονη αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας μας οδήγησαν την οικονομία σε παράλυση. Παράλληλα παγιώθηκε σε ευρύτερα στρώματα μια κουλτούρα αθέτησης των υποχρεώσεων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο η κατάσταση από το φθινόπωρο και μετά έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και έχει μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι ενώ η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο «έτρεχε» με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο η αύξηση περιορίστηκε στη 1 ποσοστιαία μονάδα.

Σημειώνεται ότι στις καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που πραγματοποιούν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, δάνεια που σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες αθέτησης, ειδικά σε μια συγκυρία σαν αυτή που βιώνουμε με την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Όπως σημειώνουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάσχεσης των επισφαλειών μέσω της ενεργοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να αρχίσουν να βελτιώνονται ουσιαστικά οι συνθήκες. Αν δεν ανακοπεί γρήγορα ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν, τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος στο τέλος του 2013 η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών να έχει αποδυναμωθεί εκ νέου σε τέτοιο σημείο ώστε να απαιτείται και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με 28 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα