ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ

«Η κρίση μπαίνει πλέον σε νέα φάση», γράφει σε άρθρο του στο matrix24.gr o Στέφανος Τζουμάκας υπενθυμίζοντας ότι τα «πράγματα» αλλάζουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, βλέπει υποχώρηση του νεοφιλελευθερισμού και δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.


Σημαντική η παρέμβαση του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος κάνοντας μια γενική επισκόπηση στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα και επιχειρώντας να αξιολογήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αξιολογεί ότι: «η

ηγεμονία και η ισχύς της Μέρκελ αποδομείται» και μαζί με αυτή και ο νεοφιλελευθερισμός υφίσταται ισχυρό κλονισμό.

Κάνει εκτενή ανάλυση στις τάσεις στην οικονομία, που επεχείρησε ο νεοφιλελευθερισμός να επιβάλει, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αποδυναμωμένη, απεναντίας αποδυναμωμένες είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και οι κυβερνήσεις τους, που αντιδημοκρατικά και αντιδεοντολογικά εκβιάζουν και απειλούν τη χώρα.

Το άρθρο του διαπνέεται από αισιοδοξία για το αύριο, καθώς βλέπει ως αρκετά θετική την στροφή των πολιτικών δυνάμεων, αρχής γενομένης από την Γαλλία, που μιλούν για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Υπογραμμίζει, όμως, ότι: «Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προέτρεψε την Ελλάδα να τηρήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας υποδηλώνοντας αντιφατικές πρακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Βέβαια, ο Στέφανος Τζουμάκας υπενθύμισε ότι: «Το ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί πλέον παρά μια παρωνυχίδα μπροστά στο μέγεθος και στον όγκο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που εξελίσσεται στην Ισπανία και την Ιταλία». Αναφερόμενος στις εκλογές της 17η Ιουνίου, ο ίδιος τόνισε ότι: «Η ετυμηγορία δε θα οδηγήσει σε καμία θεομηνία ούτε θα εμφανιστούν «οι πύρινες γλώσσες» που επαγγέλλονται οι έμποροι του φόβου για τους πολίτες που δήθεν πρέπει να ψηφίσουν με βάση τα συμφέροντα της καταρρέουσας πολιτικής της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και πρόσθεσε πως: «Αυτό θα επιβεβαιωθεί και με την ήττα της Μερκελ, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αγορών και της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα (σ.σ. μετά τις εκλογές) θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη γίνονται όλες οι προετοιμασίες τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα διαπραγμάτευση που ορισμένοι τις δίνουν υπερβολικές διαστάσεις ιστορικού συμβιβασμού. Η νέα διαπραγμάτευση θα αφορά σε πολιτικό επίπεδο και θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή στήριξη και σε οικονομικό, που θα θέτει ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, για να μπορεί η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και θέσεις εργασίας. Τόνισε δε ότι: «Είναι προφανές ότι πρέπει να παγώσουν όλες οι υφιστάμενες δεσμεύσεις αμέσως μετά τις εκλογές και η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να ζητήσει μια νέα πολιτική συμφωνία και μια νέα οικονομική συνεργασία με την ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα