Σώθηκε το «Άστρον» στους Αμπελόκηπους

Το «Άστρον» κηρύχθηκε χθες διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το συμβούλιο είχε απορρίψει δύο φορές, το 2011, αντίστοιχα αιτήματα.

Το ζήτημα επανεξετάστηκε επειδή παρήλθε το διάστημα του ενός έτους που ορίζει ο νόμος χωρίς να υπογραφεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και άρα χωρίς να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1956 και είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και του σκηνογράφου Μάριου Αγγελόπουλου.

Έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2008 και όπως διαπιστώθηκε το 2011 από αυτοψία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, είναι πλέον σε άθλια κατάσταση, έχοντας υποστεί και μεγάλες εσωτερικές αλλοιώσεις.

Υπέρ της σωτηρίας του κινηματογράφου είχαν ταχθεί φορείς, όπως ο δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονες όπως ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και πολίτες.

«Αν και την περασμένη φορά ψήφισα αρνητικά, σήμερα τίθεμαι υπέρ της κήρυξής του και για τον πρόσθετο λόγο ότι φάνηκε πολύ γρήγορα η στάση των πολιτών της Αθήνας υπέρ της διατήρησης του κινηματογράφου», υπογράμμισε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα