Σόιμπλε: Δεν σας συμφέρει να ζητάτε νέο «κούρεμα»

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος».

Σε

άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

Πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είπε ότι «τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι Ελληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς ωστόσο είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα απηύθυνε παραινέσεις προς την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ιδίως στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό.

Ακόμη ο κ.Σόιμπλε επεσήμανε ότι η κρίση στο ευρώ δεν έχει περάσει ακόμη και υπογράμμισε πως ενώ η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας μένουν να γίνουν πολλά.

Τόνισε δε ότι στο υπό σύσταση Αναπτυξιακό Ταμείο για την Ελλάδα η Γερμανία θα βάλει το μερίδιο που της αναλογεί αλλά μόνο όταν αυτό συσταθεί.

Όσον αφορά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είπε πως αυτή πρέπει να στηριχθεί, αλλά όπως είπε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός κάνοντας αναφορά στην κρίση χρέους που δοκιμάζει την Ευρωζώνη δεν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε από την αρχή της κρίσης είχε ως στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση σημειώνοντας παράλληλα ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίσθηκε κάθετος σε ένα νέο«κούρεμα» στους ιδιώτες πιστωτές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα μετά το τέλος του 2014.

Οι συναντήσεις το Β. Σόιμπλε συνεχίζονται. Στις 14:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου. Εκεί θα φθάσουν, λίγη ώρα αργότερα (14:30), και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης προκειμένου να διεξαχθεί μία ευρεία σύσκεψη, προφανώς με μενού την ελληνική οικονομία και την πορεία του χρέους, που πάντως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να τεθεί επισήμως στην ατζέντα.

Περίπου στις 16:00 θα μεταβεί στο ελληνικό υπουργείο, στη Νίκης, όπου και θα πέσουν οι υπογραφές για τη γερμανική συμμετοχή στο Insitution for Growth in Greece, το ελληνικό δηλαδή Αναπτυξιακό Ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα