Σκοτώθηκε ο πρώτος άνθρωπος σε διαστημική αποστολή

Ο Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Κομάροφ ήταν Σοβιετικός πιλότος δοκιμών, αεροναυπηγός και κοσμοναύτης στην πρώτη ομάδα κοσμοναυτών που επιλέχθηκαν το 1960.

Επρόκειτο για έναν εκ των εμπειρότερων, διασημότερων και καλύτερα καταρτισμένων υποψηφίων που γίνανε δεκτοί στο «Air Force Group One».

Ο Κομάροφ κρίθηκε ιατρικά ακατάλληλος για εκπαίδευση ή διαστημική πτήση δύο φορές αλλά η επιμονή και η ανώτερη επιδεξιότητά του ως μηχανικού τον έκαναν βασικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος.

Στη διάρκεια της εργασίας του στο κέντρο εκπαίδευσης

κοσμοναυτών, συνεισέφερε στον σχεδιασμό διαστημικών οχημάτων, στην εκπαίδευση και στην αξιολόγηση κοσμοναυτών.

Επιλέχθηκε ως επικεφαλής στην πρώτη Σοβιετική διαστημική πτήση με πολυμελές πλήρωμα στο Βοσχόντ-1 που εισήγαγε μια σειρά από τεχνικές καινοτομίες στην Διαστημική Κούρσα.

Αργότερα πήρε τη θέση του κυβερνήτη του Σογιούζ-1 στο πλαίσιο της προσπάθειας της Σοβιετικής Ένωσης να φτάσει πρώτη στη Σελήνη.

Παίρνοντας μέρος στην αποστολή του Σογούζ έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που βρέθηκε στο διάστημα πάνω από μία φορά, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια διαστημικής πτήσης όταν η κάψουλα του Σογιούζ 1 κατέπεσε, κατά την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα, στις 24 Απριλίου 1967.

Keywords
Τυχαία Θέματα