Σκληροί φόροι στα ακίνητα το 2014

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται επί της διαφοράς του ποσού που αγοράσθηκε το ακίνητο και του ποσού που πωλήθηκε. Εφόσον ο πωλητής έχει όφελος θα φορολογηθεί. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για τους πωλητές ακινήτων που ΄θα έχουν ζημιά. Θα μπορούσε δηλαδή αν κάποιος που αναγκάσθηκε να πωλήσει το ακίνητό του, με λιγότερα από όσα το αγόρασε ποσοστό της διαφοράς αυτής να εκπίπτει από το φορολογογητέο εισόδημα. Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται και πράττει μόνο εισπρακτικά. Δεν νοιάζεται για την κατάσταση των φορολογούμενων και αν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Μάλιστα

η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από το 2014 γίνεται κατόπιν απαίτησης της τρόικας προκειμένου να κινηθεί η κτηματαγορά.

Πάντως στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών οι απαντήσεις που δίνονται για τα δημοσιεύματα που αφορούν στη φορολόγηση των ακινήτων είναι τουλάχιστον φαιδρές. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει τα εξής:

- Ότι θα επιβαρυνθούν περισσότερο από ότι φέτος περίπου το 5% των ιδιοκτητών δηλαδή 280.000.

- Αποδέχεται ότι οι αντικειμενικές αξίες «είναι πράγματι το μέτρο για αποτίμηση της αξίας, για όσους θα επιβαρυνθούν παραπάνω». Με μία ελιτίστικα προκλητική δήλωση υποστηρίζει ότι «αυτό δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά. Συμβαίνει και σήμερα με το ΦΑΠ. Όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια». Προφανώς αναζητεί συνενόχους στις προηγούμενες κυβερνήσεις ή νομίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό από μεγάλη μερίδια του κόσμου που τόσα χρόνια προσπαθεί να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν.

Τέλος μεταξύ των ανακριβειών είναι ότι δεν θα υπάρξει διπλή φορολόγηση για ορισμένους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει «διπλή φορολόγηση». Όλα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Είτε κτίσματα είτε οικόπεδα και με προοδευτικούς συντελεστές. Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους».

Το υπουργείο Οικονομικών αποκαλεί πλέον τον ενιαίο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων ως κύριος φόρο, ενώ ο ΦΑΠ βαφτίζεται ως συμπληρωματικός φόρος, που λίγο πολύ θα αποφέρει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 680 εκατ. Ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα