«Σκληρό» παιχνίδι από την τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εντολή στα τεχνικά της κλιμάκια να «χτενίσουν» τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης (stress test) που διενήργησε στο τραπεζικό σύστημα ο αμερικάνικος οίκος Blackrock , έδωσε η αποστολή των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση που είχαν οι πιστωτές με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ουσιαστικά του ζήτησαν να κάνουν τον δικό τους «έλεγχο» πάνω στην μελέτη αυτή, βάση της οποίας η κεφαλαιακή ζημία για τις τράπεζες

υπολογίζεται ότι φθάνει στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Έτσι, τα αποτελέσματα των stress test αν δεν προηγηθεί ένας δεύτερος κύκλος αξιολόγησης ο οποίος θα γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες, μέχρι δηλαδή το επόμενο ραντεβού που έχει ο διοικητής με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η τεχνική αντιπροσωπεία να «σκανάρει» τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ προκειμένου «καλή την πίστη» να έχουν πλήρη εικόνα της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Πηγές από την ΤτΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία επί τα χείρω αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρή και δεν θα ξεπερνά τα 200 με 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές λένε πάντως ότι η έκθεση της Blackrock που θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου στην δημοσιότητα δεν θα αποκλίνει από το βασικό σενάριο των stress test και τις ανάγκες των 6 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Στην έκθεση υπάρχει και η δυσμενής παραδοχή, τακτική που κατά ακολουθείται κατά κόρον στα stress tests που ανεβάζει πάνω από τα 8 δισ. ευρώ τον «λογαριασμό» των αναγκών για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η «γκρίνια» των πιστωτών συνεχίστηκε και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων: Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έδειξαν ικανοποιημένοι σε επίπεδο ωρίμανσης έργων όχι όμως σε επίπεδο εκτέλεσης. Στη συνάντηση που είχαν με την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δεν έκρυψαν την δυσφορία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον κατάλογο με τα 14 ώριμα projects συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να πείσει τους ξένους ελεγκτές ότι προωθώντας τα περισσότερα εξ αυτών θα επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος που έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2013. Εκτός του καταλόγου αυτού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος έδωσε και μία λίστα με τις 12 νέες αποκρατικοποιήσεις που ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση ακινήτων, από την οποία η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα