Σκληρή κριτική Βενιζέλου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Σηκώνω μαζί σας ένα βάρος που δεν μου αναλογεί. Όποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο της παραταξιακής λογικής που με διέπει, μπορεί να ανοητεύει και να ασχημονεί, αλλά δεν με αγγίζει», είπε, στέλνοντας το μήνυμα της συνάντησης με όσους μοιράζονται το ίδιο αίσθημα ευθύνης.

Στην «συνωμοτική» λογική ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την επιλογή μόνιμης συνεργασίας με τη Δεξιά, ρώτησε «αυτό από πού προέκυψε;», θυμίζοντας ότι το θέμα της συνεργασίας με τη ΝΔ τέθηκε από τον Ιούνιο του 2011, ακόμα και αφού πολύ νωρίτερα είχε απορριφθεί

η δική του πρόταση (για την οποία δήλωσε περήφανος) να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων η ένταξη στο μνημόνιο «για να αναγκάσουμε τη ΝΔ να φερθεί υπεύθυνα, είτε για να την οδηγήσουμε σε διάσπαση», όπως είπε.

Σημειώνοντας τι έχει πετύχει το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία του με τη ΝΔ, άσκησε σκληρή κριτική στο εσωτερικό του κόμματος για την εικόνα που παρουσιάζει. «Η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που πετυχαίνει, θρυμματίζεται συνεχώς με επικοινωνιακά ασύμμετρο τρόπο», είπε, σημειώνοντας πως ποτέ από τότε που ανέλαβε ο ίδιος την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να έχουν κοινή γραμμή επικοινωνιακά και να εφαρμόσουν ακέραια και ολοκληρωμένα έστω και μία απόφαση που είχε ληφθεί συλλογικά, ακόμα και από το συνέδριο του κόμματος. Ανέφερε για παράδειγμα «νομοσχέδια που ανυψώθηκαν σε ταμπού», ή διαφοροποιήσεις, κρίση, ακόμα και αποχωρήσεις που έφερε παρότι ήταν συλλογική απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία η επιλογή του κόμματος να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, στέλνοντας τότε το μήνυμα πως δεν ήταν ώρα για συνέχιση του «κυβερνητισμού».

«Αντί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί το όλον, το χάριζε στη ΝΔ. Εμείς έχουμε κάνει την αλλαγή στο κράτος, τα μέτρα για την ανεργία (…) και τα χαρίζουμε με ευκολία», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας. «Είμαστε. Το δείχνουμε; Όχι», είπε, καταλογίζοντας αμφιθυμία στο κόμμα του ακόμα και για το αν θα βγούμε από την κρίση. «Είναι δυνατόν; Γιατί οδηγήσαμε τον τόπο σε όλη αυτή την μεγάλη θυσία; Την περιπέτεια;», αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε και κατά μίας ακόμα θεωρίας, αυτής της «παρθενίας», όπως είπε, του «αειπάρθενου ΠΑΣΟΚ». «Πότε έχασε το ΠΑΣΟΚ ή απειλήθηκε με απώλεια της πολιτικής του αυτοτέλειας;», ρώτησε. «Πολιτική αυτοτέλεια σημαίνει αυτοδυναμία; (…) Εμείς θέλαμε να μείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και την θέλουμε να ξαναγυρίσει», είπε, σημειώνοντας πάντως πως το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πιο κεντρικό ρόλο μετά την αποχώρησή της.

Μιλώντας για τους άλλους πολιτικούς φορείς, υποστήριξε ότι «όλοι έχουν ασυλία. Άλλος γιατί δεν έχει ασκήσει εξουσία, άλλος γιατί την έχει ασκήσει λίγο, άλλος γιατί την ασκεί πολύ και δεν υπόκειται σε κριτική», είπε, αναρωτηθείς ποιος τους δίνει αυτό το πλεονέκτημα. «Το δίνει η δική μας εσωστρέφεια και οι ανεπίγνωστες προσωπικές πολιτικές», είπε, «δείχνοντας» προς ανθρώπους που «ανδρώθηκαν» στο ΠΑΣΟΚ πολιτικά, θεσμικά, ακόμα και επαγγελματικά…

«Αν το ΠΑΣΟΚ που λέει την αλήθεια είναι το παλιό και το ψέμα και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο, τότε αλίμονο στην χώρα», είπε, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας, διαχωρίζοντας τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ αλλά διεκδικώντας εκλογικά τον κόσμο του, που πήγε συγκυριακά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός δεν είναι παράταξη. «Για να αποφύγουν την επαφή, εκχυδαΐζουν τον πολιτικό βίο και καλλιεργούν συνθήκες οιωνεί εμφυλίου στην χώρα», είπε, σημειώνοντας για το ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά ότι είναι ίσως «το μόνο μη προσωποπαγές κόμμα», έχοντας ήδη τρεις άμεσες διαδικασίες στη βάση και επανερχόμενος στην κριτική του στο εσωτερικό. «Υπάρχει έλλειψη συλλογικής αυτοπροστασίας», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή επηρεάζει και τις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας για μία ενιαία δημοκρατική παράταξη που καλύπτει όλο τον χώρο από τη Δεξιά ως την Κομμουνιστική Αριστερά, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην δημοκρατική παράταξη. «Η συγκρότηση της παράταξης είναι θεμελιώδης», είπε, θυμίζοντας ότι αποτελεί ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που εξειδικεύτηκε μάλιστα προ εβδομάδων στο Πολιτικό Συμβούλιο. «Λυπάμαι που η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της θέλησε να μείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού της εαυτού», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι «η πρόσκληση είναι ανοιχτή, παρότι η απάντηση είναι προσβλητική». «Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, για λόγους εθνικούς», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση παραμένει ανοιχτή και για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν. «Ξέρουν πού είναι το σπίτι τους. Πρέπει να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και να συσπειρωθούν», είπε, σημειώνοντας ότι οι 58 απηύθυναν πρόσκληση, δεν είπαν ότι κάνουν κόμμα, αλλά κάλεσαν κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα να ανταποκριθούν. «Εμείς αντιδράσαμε θετικά από την πρώτη στιγμή», είπε, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έθεσε σε αμφισβήτηση τα όργανα και τη δομή του ΠΑΣΟΚ «και όποιος το έκανε, το έκανε κατά λάθος», όπως είπε με νόημα. «Όλο το εγχείρημα βασίζεται στην ισότητα και τον σεβασμό του καθενός», είπε, θυμίζοντας ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για την «Ελιά» από τον Ιούλιο του 2012 ακόμα και επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τους σέβεται όλους, αλλά θέλει να το σέβονται και εκείνοι. Και μάλιστα, «να σέβονται το ΠΑΣΟΚ, όχι την κυβερνητική σταθερότητα», συνέχισε…

Μιλώντας για όσους αμφισβητούν ότι μπορεί ένα κεντροαριστερό κόμμα να συγκυβερνά με τη ΝΔ, υποστήριξε ότι οι 58λένε -και είναι σημαντικό- ότι μπορείς να στηρίζεις την σταθερότητα της χώρας και να είσαι κεντροαριστερός. «Είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη όλης της δημοκρατικής παράταξης χωρίς αποκλεισμούς», επανέλαβε.

«Για τη δημοκρατική παράταξη, για το μέλλον, για τη συσπείρωσή της, ανοίγονται μπροστά μας δύο εξαιρετικές ευκαιρίες, για να δοκιμαστούν με επιτυχία όσα λέμε», είπε ο κ.Βενιζέλος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Θα στηρίξουμε τοπικές κοινωνίες, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις με σεβασμό στην αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της», είπε για τις πρώτες. Όσο για τις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε στην ισχύουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα εθνικά κόμματα-μέλη ευρωπαϊκών, οφείλουν να αναδεικνύουν τα ονόματα, τα σύμβολα, τα προγράμματα των ευρωπαϊκών κομμάτων. «Το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του ΕΣΚ, το μόνο στην Ελλάδα, απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης χωρίς αποκλεισμούς σε όλους εκφράζονται από την πλατφόρμα του ΕΣΚ», είπε, προκειμένου να οργανωθεί συνδιάσκεψη για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Υποστήριξε άλλωστε ότι το συνέδριο του ΕΣΚ στις 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου γίνεται στη Ρώμη και ως τις 10 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μανιφέστου του.

Αναφερόμενος σε τυχόν πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν τις αντέχει η κοινωνία, ενώ επαναλαμβάνοντας ότι το 2015 επίκειται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέφερε την πρότασή του για τον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένα πρόσωπο ζωντανό αλλά μνημειακού χαρακτήρα, ως ένα πρόσωπο που ενώνει.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την συγκρότηση επιμέρους επιτροπών το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σύσταση :

- Επιτροπής Συντονισμού Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών

- Επιτροπής Συνεργασίας Ευρωεκλογών

- Ομάδας Συνεργασίας που θα μετέχει στον διάλογο με τους “58″ και τις άλλες κινήσεις του χώρου

- Νομαρχιακών Επιτροπών κοινωνικής δράσης

- Επιτροπής Προγράμματος, Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Keywords
βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, βουλευτες, μνημονιο, σημαίνει, δημαρ, συριζα, επηρεάζει, δημοσκοπηση, εκλογες, μαΐου, εσκ, ελλαδα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, το θεμα, ηγεσια, θεμα, ονοματα, ρωμη, ρωτησε, ψεμα, ωρα, ανεργια, απωλεια, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δομη, εγχειρημα, ειπαν, ειπε, ελλειψη, επηρεάζει, επιτυχια, εσκ, ιδιο, η δικη, εικονα, κυβερνηση, κομμα, μαΐου, μπορεις, νοημα, παντα, ορια, προγραμματα, ρολο, συμβολα, σπιτι, φορα, ανηκει, εθνικο, μεινει, μπροστα, οργανα, σημαίνει, θετικα
Τυχαία Θέματα