Σκάνδαλο Libor: Στην ελβετική UBS πολλοί είχαν λερωμένη τη φωλιά τους

Παράλληλα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας περίπου 2.000 αποδεικτικά στοιχεία (ηλεκτρονικά μηνύματα, ηλεκτρονικοί διάλογοι κλπ) με αιτήματα χειραγώγησης του συγκεκριμένου επιτοκίου, ανακοίνωσε η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η βρετανική Financial Services Authority (FSA) κάνει λόγο για «διαβρωτικές και επίμονες» προσπάθειες χειραγώγησης του Libor από το 2005 μέχρι και το 2010. Ειδικότερα, πρόστιμο συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολάρια(1,1 δισ. ευρώ ή 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα) επιβλήθηκε στην ελβετική τράπεζα

UBS από εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, στο πλαίσιο συμβιβασμού αναφορικά με τη συμμετοχή της σε κύκλωμα χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Το πρόστιμο περιλαμβάνει ποσό ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Συναλλαγών επί Παραγώγων Προϊόντων, 260 εκ.δολ εκ μέρους της βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και 65 εκ.δολ. εκ μέρους της ελβετικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η τράπεζα συμφώνησε επίσης να ομολογήσει ότι διέπραξε απάτη μέσω των γραφείων της στο Τόκιο, κατά τη διαδικασία προσδιορισμού του επιτοκίου Libor για χορηγήσεις εκπεφρασμένες σε γεν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η UBS, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ζυρίχη, είναι η δεύτερη διεθνής τράπεζα στην οποία επιβάλλεται πρόστιμο μεγάλου ύψους, μετά την βρετανική Barclays, στην οποία επεβλήθη πρόστιμο ύψους 450 εκ.δολ., το καλοκαίρι, εκ μέρους αμερικανικών και βρετανικών Αρχών.

Το London Interbank Offered Rate (Libor) είναι διατραπεζικό επιτόκιο το οποίο χρησιμοποιείται και στην αγορά παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων για συναλλαγές αξίας δεκάδων δισ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα