ΣΙΝΟΡΩΣΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 4 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

17:05 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων, το οποίο θα διαθέτει το ποσό των 4 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο δημιουργίας αυτού του ρωσο-κινεζικού ταμείου επενδύσεων ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου στη Μόσχα και σήμερα επικυρώθηκε από τους ηγέτες των δύο κρατών.

Όπως έγινε γνωστό το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων και το κινεζικό κρατικό ταμείο Chinese Investment Corporation (CIC) θα συμβάλουν καθένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια (804 εκατομμύρια ευρώ) στο ταμείο αυτό, ενώ τα υπόλοιπα (2 δισεκατομμύρια δολάρια) θα προέρχονται

από Κινέζους επενδυτές.

Επίσης το ταμείο αυτό προβλέπει επενδύσεις σε τομείς όπως της γεωργίας και των μεταφορών. Έως και το 70% των πόρων του ταμείου θα επενδυθούν στη Ρωσία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και το 30% στην Κίνα.

Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας ξεκινάει σήμερα η τριήμερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων  ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Επιπλέον τα δύο μέρη υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες που αφορούν στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην πυρηνική ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα καθώς και σε άλλους τομείς.

Μάλιστα ο Τζιντάο και ο Πούτιν παρευρέθηκαν στην υπογραφή κοινής ανακοίνωσης, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση να επεκταθεί η «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των χωρών τους, ενώ παρευρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή ενός ρωσικού πυρηνικού σταθμού στην Κίνα και για ένα ρωσικό κυβερνητικό δάνειο στην Κίνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Σημειώνεται ότι η  Κίνα έγινε το 2010 ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα