Σιατερλή: «Οι πραγματικοί λόγοι απόλυσής μου από τον ΕΔΟΕΑΠ»

13:55 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Η κ. Σιατερλή χαρακτηρίζει ως «θλιβερή ιστορία» την πραγματική αιτία της απόλυσής της.

Διαβάστε όλη την επιστολή:

«Αγαπητοί συνεργάτες και ασφαλισμένοι – μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, η ξαφνική αποχώρησή μου από τη θέση της αρχιάτρου του Οργανισμού δεν μου επέτρεψε να σας ευχαριστήσω για την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τη συμπάθειά σας προς το πρόσωπό μου, με τον τρόπο που επιθυμούσα: Κοιτάζοντάς σας στα μάτια και μιλώντας με κάθε έναν ξεχωριστά.

Αναγκάζομαι, λοιπόν, να σας αποχαιρετήσω

με αυτό το σημείωμα που απευθύνεται προς όλους σας, το οποίο όμως δεν είναι διόλου τυπικό. Είμαι στ’ αλήθεια περήφανη για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό του ΕΔΟΕΑΠ που εργάστηκαν μαζί μου κάτω από συχνά αντίξοες συνθήκες προς εκπλήρωση του ιερού μας καθήκοντος, αλλά και ευγνώμων προς τους ασφαλισμένους που με εμπιστεύθηκαν στο πρόβλημα υγείας τους, όχι μόνον ως γιατρό αλλά και ως άνθρωπο.

Και φεύγω ευτυχής διότι, απέναντι σε όλους, συνεργάτες και ασθενείς, έκανα το καλύτερο δυνατόν. Ελπίζω με κάποιους, κάπου, κάποτε να ξαναβρεθούμε.

Απέναντι σε όσους με έζησαν στη διάρκεια της θητείας μου στον ΕΔΟΕΑΠ δεν νοιώθω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθώ, ιδίως αν κρίνω από τα κάθε είδους και με κάθε τρόπο μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνω τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και δημοσίως. Στους υπόλοιπους όμως _ που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον Οργανισμό και απλώς διάβασαν προ ημερών ένα κείμενο δύο μελών του Δ.Σ. με τους «λόγους» της απόλυσής μου _ οφείλω κάποιες εξηγήσεις. Διότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται με μισές αλήθειες. Ιδού, λοιπόν οι άλλες μισές:

• Οι 47 επίμαχες χειρουργικές επεμβάσεις που δήθεν «προσανατολίστηκαν» σε συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, παραπέμφθηκαν σε συνεργαζόμενη με τον ΕΔΟΕΑΠ κλινική, την οποία επέλεξαν οι ίδιοι οι ασθενείς. Και, βεβαίως, με ποιες κλινικές συνεργαζόμαστε και ποιες όχι, δεν το αποφασίζει ο εκάστοτε αρχίατρος ή οποιοσδήποτε άλλος αλλά η Διοίκηση του Οργανισμού.

• Στο κείμενο παραλείπεται να αναφερθεί _ μάλλον εκ… παραδρομής! _ ότι επρόκειτο για οφθαλμολογικές επεμβάσεις αποκατάστασης καταρράκτη, οι οποίες δεν θεωρούνται κανονικό χειρουργείο αλλά ιατρικές πράξεις, καθώς δεν απαιτούν νοσηλεία και ο ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι του. Εξ’ ου και γι’ αυτές δεν συνεστήθη Επιτροπή Προγραμματισμένου Χειρουργείου, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται ότι συνέβη με τις υπόλοιπες εγχειρήσεις, για τις οποίες ο ασθενής νοσηλεύεται _ και έχουν μεγάλο κι όχι προκαθορισμένο κόστος.

• Για τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ο ΕΔΟΕΑΠ καταβάλλει ένα αυστηρά προκαθορισμένο ποσό. Συνεπώς, η επιλογή της κλινικής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση _ εκ μέρους του ασφαλισμένου _ δεν έχει καμία οικονομική επίπτωση για τον Οργανισμό, αλλά ούτε και για τον ασθενή.

• Τέλος, στο κείμενο παραλείπεται να αναφερθεί _ μάλλον… εκ παραδρομής κι αυτό! _ ότι τα επίμαχα «εισιτήρια» δεν υπογράφονται μόνον από τον ελεγκτή ιατρό και την αρχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και από την πρόεδρο του ΤΥΠ.

Αυτή ήταν η σειρά στο «περίεργο γαϊτανάκι» που αναφέρει η πρόεδρος του ΤΥΠ: ελεγκτής ιατρός, αρχίατρος και η ίδια.

Άλλωστε, τα «εισιτήρια» αποκτούσαν ισχύ «επιταγής» για τον ΕΔΟΕΑΠ μόνο με τη δική της υπογραφή. Αν, λοιπόν, στην όλη διαδικασία υπάρχει όντως κάποια παρατυπία η οποία έβλαψε τα συμφέροντα του ΕΔΟΕΑΠ, το να μιλάμε για δύο υπεύθυνες υπογραφές και μία ανεύθυνη (που ήταν η και η καθοριστική) είναι _ λογικά και νομικά _ παράδοξο.

Οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσής μου είναι μια άλλη, θλιβερή ιστορία, με την οποία δεν σκοπεύω να σας κουράσω. Σε κάποιους είναι γνωστή, για κάποιους άλλους προφανής. Άλλωστε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Δρ. Βασιλική Σιατερλή

Παθολόγος»

Keywords
Τυχαία Θέματα