Σφάζονται …Γερμανοί για το ελληνικό χρέος

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζητά δεσμευτικές απαντήσεις από την Μέρκελ. Το προεδρείο των Φιλελευθέρων συνεδριάζει στο Βερολίνο, την ίδια ώρα συνέρχεται το προεδρείο σε ομοσπονδιακό επίπεδο του κόμματος των Πρασίνων στην πόλη Έλτβιλ του κρατιδίου του Έσεν, ενώ συνεδριάζει και το κόμμα Η Αριστερά.

Στην εσωτερική διαμάχη της Γερμανίας παρενέβη σήμερα, ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. «Μια ελάφρυνση χρέους, η οποία θα είχε ως

αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια να βρισκόμαστε ενώπιον της ίδιας κατάστασης θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα (βοήθειας)» δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα.

«Νέες ενισχύσεις δεν δημιουργούν ούτε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ούτε μόνιμα σταθερή δημοσιονομική κατάσταση», αναφέρει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, υποστηρίζει ότι η κρίση του ευρώ επ’ ουδενί έχει ξεπεραστεί, ενώ χαρακτηρίζει την σημερινή ηρεμία «παραπλανητική».

Η συζήτηση μάλιστα για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους υποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι για υπερβούμε την κρίση πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο και το πιθανό κούρεμα του χρέους έχουν προκαλέσει σοβαρές διαφωνίες και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, στελέχη του οποίου δεν κρατούν ενιαία στάση. Η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να βγάλει το θέμα από την ημερήσια διάταξη του προεκλογικού αγώνα που επέβαλε με σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε χωρίς επιτυχία.

Η συζήτηση έχει φουντώσει και η μείζων αντιπολίτευση προσπαθεί να κεφαλαιοποίησει τα όποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει για να ανακάμψει κάπως δημοσκοπικά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πεερ Στάινμπρουκ εξαγγέλλει σε συνέντευξη στη σημερινή Südwest Presse ότι πριν από τις εκλογές θα πιέσει την Μέρκελ να πάρει σαφή θέση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα