ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΙΡΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Οι κυρώσεις, που έχουν επιβάλλει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει όχι μόνον ασφυξία την ιρανική οικονομία με την διαρκή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο, αλλά και υγειονομική κρίση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας «Iran Daily», περί τα 6 εκατομμύρια Ιρανοί, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, πλήττονται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση. Στο ίδιο δημοσίευμα, η Φατεμέχ Χασεμί, στέλεχος του Ιδρύματος για Σοβαρές Ασθένειες, δηλώνει πως «οι κυρώσεις

έχουν επηρεάσει σημαντικά τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νεφρική ανεπάρκεια».

Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν αφορούν την πώληση στο Ιράν φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικές συναλλαγές κάνουν δύσκολη την εισαγωγή τους και αυξάνουν το κόστος τους, γεγονός που οδηγεί σε «ελλείψεις» σε κάποιους τομείς, σημείωσε η Χασεμί.

Σε άλλο ειδησεογραφικό μέσον, ο υπεύθυνος μιας ιρανικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Μοχάμαντ Χοσεΐν Χαριρί, δήλωσε πως «οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων εγχώριας παραγωγής έχουν αυξηθεί από 15% ως 20% στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ενώ αυτές των εισαγόμενων από 20% ως 80%».

Keywords
Τυχαία Θέματα