Σε ποια υπουργεία ξέφυγαν τα έξοδα

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, δαπάνες και απλήρωτες υποχρεώσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,4%.

Η «ψαλίδα» των αποκλίσεων σταδιακά κλείνει, καθώς ήταν 9,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, περιορίστηκε στο 6,8% στο εξάμηνο και διαμορφώθηκε στο 3,4% στο εννεάμηνο.

Πάντως, δεν λείπουν ουσιαστικές εσωτερικές «παραφωνίες» δαπανών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή

του υπουργείου Εργασίας, όπου οι συνολικές δαπάνες εμφανίζουν υπέρβαση 490,8 εκατ. στο εννεάμηνο ή ποσοστό 5%, εξαιτίας των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την τριάδα των υπουργείων που «ξέφυγαν» συμπληρώνουν το υπουργείο δικαιοσύνης, με υπέρβαση 78,1 εκατ. ευρώ ή 21,2% κυρίως εξαιτίας της πληρωμής της έκτακτης παροχής των δικαστικών, και το υπουργείο οικονομικών, με υπέρβαση 40,1 εκατ. ευρώ ή 8,3%, με τροφοδότες επίσης την έκτακτη παροχή στους δικαστικούς και επιστροφές ΕΦΚ σε δικαιούχους μέσω των τελωνείων.

Στο μέτωπο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο προϋπολογισμός τους φαίνεται να έχει τιναχθεί στον αέρα, καθώς καταγράφεται υπέρβαση δαπανών 586,6 εκατ. ή σε ποσοστό 476,6%.

Οι υπερβάσεις οφείλονται κυρίως στο ΠΔΕ, καθώς οι πληρωμές εμφανίζονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλά οι πιστώσεις για τα έργα του ΠΔΕ έχουν μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, μεγάλη συγκράτηση δαπανών εμφανίζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης (-734,2 εκατ. ευρώ), Άμυνας (-278,5 εκατ. ευρώ) και οι Γενικές Κρατικές Δαπάνες ΠΔΕ (-538,1 εκατ. ευρώ) γεγονός που καταδεικνύει αρρυθμίες στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η προσπάθεια για την εδραίωση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της»

Keywords
Τυχαία Θέματα