Σε κατάσταση πολιορκίας η Νέα Υόρκη

Ο κυβερνήτης ‘Αντριου Κουόμο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους, ενώ εκατομμύρια άτομα ενδέχεται να μην έχουν ηλεκτρισμό γι’ αρκετές μέρες. Οι χειρότερες στιγμές από το πέρασμα του τυφώνα Sandy αναμένεται να είναι από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα).

Επιπλέον, στελέχη και των δυο κομμάτων ισχυρίζονται ότι ο τυφώνας Σάντι

πιθανό να επηρεάσει όχι μόνο το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος επειδή θα συντείνει ώστε πολλοί ψηφοφόροι να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ειδικά εκείνοι που σκόπευαν να ψηφίσουν πριν τις 6 Νοεμβρίου.

Παραλύει η Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη θα παραλύσει για δυο μέρες το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του μετρό και των λεωφορείων. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ καλεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς σοβαρό λόγο. Τα σχολεία θα είναι αύριο κλειστά, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, καθώς και ο ΟΗΕ. Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και εκτιμάται ότι αύριο θα κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την άφιξη του τυφώνα Sandy. Οι αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των πλημμυρών και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμα του τυφώνα, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη βορειοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανησυχούν ιδιαίτερα για μεγάλες πλημμύρες στο νότιο μέρος του Μανχάταν, για περιοχές του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Λονγκ ‘Αιλαντ, ενώ μεγαλύτεροι φόβοι εκφράζονται για πολλές περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ.

Ένας «ιστορικός τυφώνας»

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο είναι: Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη. Κατά τη διάρκεια σημερινών συνεντεύξεων Τύπου, μίλησαν οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και αξιωματούχοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι πρόκειται για «σπάνιο καιρικό φαινόμενο» στην περιοχή, επειδή ο τυφώνας Sandy θα συναντηθεί με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή θα υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα η άνοδος των υδάτων να περάσει σε ύψος  τα τρία μέτρα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για έναν «ιστορικό τυφώνα» κατηγορίας 1, θα χτυπήσει μια τεράστια περιοχή, ακτίνας μεγαλύτερης των 800 μιλίων και υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος», όπως τονίσθηκε χα

Keywords
Τυχαία Θέματα