Σε εξέλιξη το ραντεβού Βρούτση - τρόικας

«Καυτά» εργασιακά θέματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στον Γιάννη Βρούτση και τους Ντέκλαν Κοστέλο, Ρίσι Γκοαγιάλ και Κλάους Μαζούχ, με το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, αλλά και τις αλλαγές στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο να είναι σε πρώτο πλάνο.

Οι δανειστές ζητούν να γίνουν ανατροπές σε τέσσερα σημεία:

- Λήψη αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις (σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των συνδικαλιστών)

- Υιοθέτηση του lock out (ανταπεργία), του δικαιώματος των εργοδοτών δηλαδή να κατεβάζουν «ρολά» σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας.

- Χρηματοδότηση συνδικαλιστικών

οργανώσεων

- Χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις των δανειστών έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ και δεν προτίθεται να τις αποδεχτεί.

Μετά την συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση, για τις δύο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί το πρώτο «ραντεβού» του νέου υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Μάκη Βορίδη, πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση για θέματα που αφορούν στην περίθαλψη, αντιθέτως θα συζητηθούν γενικά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Η περίοδος γνωριμίας πάντως του υπουργού Υγείας με την τρόικα δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, δεδομένου πως επείγει να τεθούν επί τάπητος θέματα όπως η αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η καταγραφή των χρονίων πασχόντων (μητρώα ασθενών) στην Ελλάδα, η προώθηση των οποίων θα συνεισφέρει στη συγκράτηση των δαπανών Υγείας.

Σε επισκόπηση της προόδου εφαρμογής του Μνημονίου από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης θα προχωρήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση που θα γίνει αργότερα το απόγευμα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αναμένεται να ενημερωθούν για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, για τις αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ θα εξετασθούν ο νέος νόμος για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς).

Keywords
Τυχαία Θέματα