Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 143 άτομα και όπως σημειώνουν στο σύνολό τους, πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όλους όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την επέλαση του ιού της γρίπης Η1Ν1! Το ΚΕΕΛΠΝΟ

παρακολουθεί μέσω του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον αριθμό των περιστατικών που εμφανίζονται.Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο 48 ωρο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 39.

Θύματα του Η1Ν1 ήταν και δυο παιδιά μόλις δύο ετών τα οποία έχασαν την μάχη για την ζωή τους ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασαν. Το πρώτο αγοράκι έπασχε από λευχαιμία και το δεύτερο από κάποια μορφή νευρομυοπάθειας.

Συνολικά 59 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους τρεις άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.λπ).

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος. Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός. Το Ινστιτούτο Παστέρ καθησυχάζει ότι η μέχρι τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1) και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δε διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου που διατίθεται στη χώρα μας και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα