Σε ένα μήνα έτοιμη η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας

Σε περίπου ένα μήνα, όπως εξήγγειλε, θα έτοιμη η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας, θα ονομάζεται φυλακή Γ – Τύπου, στο Δομοκό, στην οποία θα μεταφερθούν και θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη καθώς και όσοι έχουν τιμωρηθεί με πειθαρχικά αδικήματα για αποδράσεις. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κράτησής τους εκεί και δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες, θεσμό που ο Υπουργός υπερασπίστηκε στις γενικές του γραμμές θεωρώντας τον αναγκαίο.

Το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού

«Νομοθετικά μέτρα όμως, λαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στο Νοσοκομείο των Κρατουμένων των Φυλακών του Κορυδαλλού. Κανένας δεν είναι υπερήφανος και δεν εφησυχάζουμε για τις συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αθανασίου. Εντός διμήνου μάλιστα, θα είναι έτοιμη νέα πτέρυγα στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου θα κρατούνται μόνο οροθετικοί. Προωθείται επίσης η δημιουργία νοσοκομείου κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη για τους κρατούμενους σε φυλακές της Β. Ελλάδος. Γίνεται προσπάθεια με νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση και του νοσοκομείου κρατουμένων καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης εκεί. Στην πιλοτική εφαρμογή για το βραχιολάκι θα συμπεριληφθούν και 50 -60 κρατούμενοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

Οι διατάξεις για το ενέχυρο

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το ενέχυρο. Με αυτό δίνεται το δικαίωμα σε όσους κατηγορούμενους έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα εφόσον επιστρέψουν τα κλεμμένα ή συναινέσουν στην επιστροφή ήδη δεσμευμένων από τις αρχές μαύρων χρημάτων, να έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση σπάζοντας ακόμα και την ισόβια κάθειρξη. Η ποινική μεταχείριση έχει διαβαθμίσεις και εξαρτάται από το χρονικό σημείο (ανάκριση, πρωτόδικο δικαστήριο ή εφετείο) που ο κατηγορούμενος θα αποφασίσει να επιστρέψει το παράνομο προϊόν στο δημόσιο. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και εκπρόσωποι των ΟΤΑ, ενώ θα μπορεί μετά την ψήφισή της να έχει εφαρμογή και σε εκκρεμείς υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα