ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ «ΚΑΘΑΡΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»

Ραγδαία ανάπτυξη γνωρίζει ο κλάδος της «καθαρής τεχνολογίας» καθώς υιοθετείται από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κόντρα στις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton.

Η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton  διεξήχθη κατά την περίοδο Μαΐου,Ιουνίου και σε αυτή συμμετείχαν 3.000 επιχειρήσεις, ενώ διεξήχθησαν 123 συνεντεύξεις με επιχειρήσεις «καθαρής τεχνολογίας».

Από

αυτή προκύπτει ότι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις των επιχειρήσεων για ζήτηση προϊόντων «καθαρής τεχνολογίας» είναι ολοένα και πιο εμπορικές, και όπως αποκαλύπτει αυτή  η τρίτη ετήσια έρευνα της  IBR,  η υιοθέτηση «καθαρής τεχνολογίας»: α) υπαγορεύεται από την ανάγκη για μείωση του κόστους και αύξηση των κερδών, β) υποστηρίζεται από κυβερνητικές παρεμβάσεις, και γ) δεν σχετίζεται απλά με την επιθυμία να είναι κανείς «πράσινος».

Επίσης αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι η «καθαρή τεχνολογία» μπορεί να μειώσει την κατανάλωση των πολύτιμων φυσικών πόρων δεδομένης της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου, αλλά της αβεβαιότητας για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας ιδιαίτερα έπειτα και από την καταστροφή στη Φουκοσίμα.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα της IBR επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις «καθαρής τεχνολογίας» για να μειώσουν τα κόστη (52%), ενώ λιγότεροι (45%) είναι αυτοί που το κάνουν για να αυξήσουν την κερδοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  εταιρική κοινωνική ευθύνη και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες παραμένουν σημαντικές, αλλά δεν αποτελούν κύριους λόγους υιοθέτησης της «καθαρής τεχνολογίας».

Γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες στον κλάδο της «καθαρής τεχνολογίας» παραμένουν πολύ θετικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι ο τομέας αυτός αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, παρά την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Η έρευνα IBR δείχνει ότι παγκοσμίως το 68% των επιχειρήσεων «καθαρής τεχνολογίας» αναμένουν να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με το 52% των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το 62% των επιχειρήσεων «καθαρής τεχνολογίας» αναμένει αύξηση κερδοφορίας σε σχέση με το 38% των υπολοίπων. Οι επιχειρηματίες «καθαρής τεχνολογίας» φαίνεται να επενδύουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους: το 52% αναμένει να αυξήσει τα έξοδα για Ε&Α μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 51% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο σε εργοστάσια και μηχανήματα, με τα δύο αυτά ποσοστά να είναι πάνω από τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του WWF, ο κλάδος παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 31% ανά έτος και το 2009 και το 2010. Παρόλο που το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 10% το 2011, είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο αύξησης των ποσοστών του ΑΕΠ.

Στην Κίνα, ο κλάδος αυξήθηκε από 17,5 δισ. δολάρια σε $71,3 δισ. δολάρια μεταξύ 2008 και 2011, αύξηση ύψους 77%. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό (2010-2011) είναι 17% και ανέρχεται σε 46.3 δισ. δολάρια.

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα