Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι Γεζίντι-Στενεύει ο κλοιός των τζιχαντιστών

Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε στο βόρειο Ιράκ ολμοβόλο, που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους αμάχους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Οι άμαχοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, την περασμένη εβδομάδα, και κατέφυγαν στα άγονα βουνά της γύρω περιοχής.

Κινδυνεύουν άμεσα καθώς δεν έχουν νερό ή τρόφιμα και η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου

το καλοκαίρι.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους και το βράδυ της Δευτέρας, στην πέμπτη αποστολή αυτού του είδους, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να προμηθεύσουν 11.000 έτοιμα γεύματα και 19.300 λίτρα νερού στους αμάχους.

Η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να παράσχει μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Το Βερολίνο «προσπαθεί σκληρά να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και εξετάζει τη συμβολή της Γερμανίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός είπε ότι εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, οι γερμανικές αρχές ενδέχεται να παράσχουν στο Ιράκ θωρακισμένα οχήματα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, συσκευές ανίχνευσης ναρκών και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα