Σε αλλαγές ελπίζει το ΠΑΣΟΚ

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αντώνη Σαμαρά, βρισκόταν καθʼόλη τη διάρκεια του τριημέρου, και πάντως από το άκουσμα της είδησης περί απόφασης κουρέματος στις καταθέσεις στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος, η καλύτερη δυνατή ενημέρωσή του για το θέμα, τόσο ενόψει της

σημερινής σύσκεψης πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και των όποιων επιπτώσεων μπορεί μία τέτοια απόφαση να έχει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Επισήμως, το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε σημαντικά να τοποθετηθεί επί του θέματος, επιλέγοντας να το κάνει μόλις χθες, και μάλιστα με «άτυπη ενημέρωση», κάνοντας λόγο για «τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά» διαχείρισης της κρίσης. Στην πραγματικότητα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η απόφαση υπό την πίεση των εξελίξεων. Στο μεταξύ όμως, παραδέχεται ότι ο φαύλος κύκλος τροφοδοτείται, με θύματα πάντα τους πιο αδύναμους.

«Ελπίζουμε ότι τάχιστα η Ευρωζώνη θα τροποποιήσει τις αποφάσεις της για το κυπριακό πρόγραμμα, προστατεύοντας το ίδιο το ευρώ, τις χώρες που είναι εντεταγμένες, τυπικά ή ουσιαστικά, σε πρόγραμμα ή τελούν υπό πίεση και άρα τον εαυτό της συνολικά», υποστηρίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, επιμένοντας πάντως επί του προκειμένου ότι ο κυπριακός λαός δεν χρειάζεται υποδείξεις από κανέναν και αφήνοντας αυτόν να αποφασίσει για το μέλλον του.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ιπποκράτους καθησυχάζουν για το «ασφαλές πλαίσιο» στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας και το «στεγανοποιημένο» τραπεζικό μας σύστημα, ενώ δεν σταματούν να τονίζουν πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ζητούν πάντως συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στη διαχείριση της κρίσης, ενώ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ʽδιαμαρτυρίαʼ του για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, «όταν προεκλογικά επιφανή στελέχη του είχαν προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό ή και ακόμα σκληρότερα σε σχέση με τις καταθέσεις στην Ελλάδα», όπως λένε, θυμίζοντας αντίστοιχες κατά τους ίδιους προεκλογικές δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου και του Δημήτρη Στρατούλη. Απαντούν έτσι και στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα χθες να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της Κύπρου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φέρεται να επιμένει ότι δεν μπορεί η ελληνική Βουλή να προκαταλάβει τις αποφάσεις του κυπριακού κοινοβουλίου που συνεδριάζει απόψε για να εγκρίνει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην Μεγαλόνησο.

Keywords
Τυχαία Θέματα