ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου ή αλλιώς Συστοιχία Τετραγωνικού Χιλιομέτρου, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά προγράμματα του 21ου αιώνα θα φιλοξενήσουν η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η απόφαση για τις τοποθεσίες που θα στηθούν οι κεραίες της συστοιχίας ελήφθη σήμερα στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ και τα 3.000 κεραίες – «πιάτα» -με διάμετρο 15 μέτρα το καθένα

θα αναπτυχθούν στις τρεις χώρες σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 200 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ολοκλήρωση του «στησίματος» εκτιμάται ότι θα γίνει το 2024 και οι χιλιάδες κεραίες θα σαρώνουν τον ουρανό 10.000 φορές γρηγορότερα από τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια.

Με το SKA οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κοιτάξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην αρχή του σύμπαντος, να ελέγξουν τις θεωρίες του Αϊνστάιν, ενώ θα ψάξουν και για νοήμον εξωγήινη ζωή.

Όταν ολοκληρωθεί το 2024, η συστοιχία θα μπορεί να σαρώνει τον ουρανό 10.000 φορές ταχύτερα από τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια και με ευαισθησία 50 φορές υψηλότερη.

Επίσης το SKA θα μπορέσει να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τις θέσεις ενός δισεκατομμυρίου γαλαξιών που βρίσκονται κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα του οποίου οι εφαρμογές δεν έχουν προηγούμενο και σε αυτό εκτός των τριών χωρών που θα το φιλοξενήσουν, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ινδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα