ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

07:10 9/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις…  

Δεν προλάβαμε να γράψουμε στο προηγούμενο άρθρο μας ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης διαπίστωσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν του επιτρέπει να πιάσει από το αυτό τους ακτοπλόους εφοπλιστές για να δρομολογήσουν πλοία στα νησιά και υπέστη την έντονη κριτική μας και δικαίως. Ωστόσο, σε λίγα 24ωρα έσπευσε να προαναγγείλει στη Βουλή ότι αν δεν αλλάξει το μοντέλο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

δεν θα υπάρχουν πλοία στα νησιά. Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα καθιερωθούν ζώνες ακτοπλοϊκής εκμετάλλευσης . Εμείς σήμερα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω σε αυτόν τον προβληματισμό, που όπως πληροφορηθήκαμε να ανέλαβε προς περαιτέρω επεξεργασία μεγάλο δικηγορικό γραφείο.

Με το νέο μοντέλο στην ακτοπλοΐα, ο υπουργός φιλοδοξεί να διαμορφώσει νέους και υγιείς κανόνες ναυσιπλοΐας και προπάντων να διασφαλίσει την εδαφική ενότητα της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχέδιο νόμου που θα τροποποιεί το νόμο 2932/2001 θα καθορίζει «θαλάσσιες περιφέρειες ακτοπλοϊκής εκμετάλλευσης». Με άλλα λόγια θα χωρισθεί όλη η νησιωτική Ελλάδα σε δέκα περίπου θαλάσσιες ακτοπλοϊκές ζώνες τις οποίες θα αναλάβουν να εξυπηρετούν ακτοπλοϊκά κοινοπρακτικά σχήματα. Τα σχήματα αυτά θα δεσμεύονται να δρομολογούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πλοία και να συνδέουν με τακτικά δρομολόγια τον Πειραιά με τα νησιά ή τα μεγαλύτερα νησιά με τα μικρότερα του ίδιου νησιωτικού συμπλέγματος. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα κάθε εταιρεία δηλώνει που επιθυμεί να δρομολογήσει το πλοίο της για ένα δωδεκάμηνο.

Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς θα προβλέπει ο νέος νόμος, να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα Δωδεκάνησα θα αποτελούν μια «θαλάσσια ζώνη ακτοπλοϊκής εκμετάλλευσης». Το κοινοπρακτικό σχήμα θα αποτελείται από μία ή περισσότερες εταιρείες οι οποίες θα δεσμεύονται να συνδέουν τον Πειραιά με τα Δωδεκάνησα, αλλά και τα μεγάλα νησιά, όπως Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Πάτμος με τα μικρότερα. Σήμερα, το βασικό κορμό της γραμμής των Δωδεκανήσων τον καλύπτει η Blue Star Ferries, με τρία πλοία. Το Blue Star 1, το Blue Star 2 και το «Διαγόρας». Επίσης, η ΑΝΕΚ συνδέει τον Πειραιά, την Μήλο, τον Άγιο Νικόλαο, την Σητεία, την Κάσο και την Κάρπαθο με την Ρόδο. Υπάρχουν όμως και άλλες μικρότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως η Δωδεκάνησος ΑΝΕ, η ΑΝΕ Κάλυμνος, η ΑΝΕ Σύμης. Το υπουργείο Ναυτιλίας θα προκηρύσσει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για το σύνολο των γραμμών των Δωδεκανήσων, όπου θα περιλαμβάνει και τις άγονες επιδοτούμενες γραμμές. Το ακτοπλοϊκό σχήμα που θα προσφέρει το καλύτερο δίκτυο κάλυψης των νησιών και το οικονομικά συμφερότερο τίμημα θα εξασφαλίζει για ένα ή ακόμα και για περισσότερα χρόνια την αποκλειστική εκμετάλλευση της «ακτοπλοϊκής περιφέρειας».

Επίσης, μια ανάλογη ακτοπλοϊκή περιφέρεια θα είναι το Βόρειο Αιγαίο, στην οποία θα περιλαμβάνει την κλασική γραμμή κορμού, Πειραιάς, Χίος, Μυτιλήνη, αλλά και τις συνδέσεις των νησιών αυτών με την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Το ακτοπλοϊκό σχήμα θα αναλαμ

Keywords
Τυχαία Θέματα