Σας φέρνω καλά νέα από το Ηράκλειο της Κρήτης

Η απελευθέρωση της κρουαζιέρας, είναι γεγονός, πυροδότησε ένα πλούσιο και εποικοδομητικό προβληματισμό ανάμεσα στους παράγοντες που ασχολούνται με την βιομηχανία του τουρισμού, τους Οργανισμούς Λιμένων, τους παραγωγούς που θέλουν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα τους, τους ξενοδόχους, τους μεταφορείς.

Μια τέτοια εκτεταμένη συζήτηση παρακολούθησα το περασμένο διήμερο στο Ηράκλειο της Κρήτης που οργανώθηκε από τον

Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Πάνω από 50 ομιλητές, επί δύο ημέρες, αντάλλαξαν εμπειρίες, ιδέες και καλές πρακτικές για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες.

Χωρίς διάθεση υπερβολής, άκουσα τόσες πολλές καινοτόμες ιδέες που ενθουσιάστηκα. Όμως, αυτό που με κατέπληξε είναι ότι άκουσα και είδα να εφαρμόζονται πρακτικές που θα ζήλευαν ακόμα και διεθνή λιμάνια. Η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται για να δώσει οδηγίες, ιστορικές και πολιτιστικές γνώσεις στους τουρίστες κρουαζιεροπλοίων. Στο αεροδρόμιο και στο τέρμιναλ κρουαζιέρας οι τουρίστες μπορούν ηλεκτρονικά μέσω διαδραστικών θεμάτων, από μεγάλες οθόνες, αρχιτεκτονικά σχήματα, ευχάριστα παιγνίδια, να γνωρίσουν την Κρήτη και κυρίως να έρθουν σε επαφή με τους Συνεταιρισμούς και τα προϊόντα τους.

Υπάρχει δε μια φωσφορίζουσα κίτρινη γραμμή που σε οδηγεί από το λιμάνι στο κέντρο της πόλης. Σε όλη την διαδρομή υπάρχουν ενημερωτικοί πίνακες που σε καθοδηγούν στα 1.600 μέτρα στα Ενετικά Νεώρια, στην Κρήνη του Μοροζίνι, στην καρδιά του Ηρακλείου. Προπάντων, έρχεσαι σε επαφή με όλα τα αρωματικά φυτά της Κρήτης που σου ανοίγουν την όρεξη.

Η πρωτοποριακή αυτή σύζευξη της τεχνολογίας και της παράδοσης αναδεικνύει το λιμάνι του Ηρακλείου ίσως στα καλύτερα οργανωμένα λιμάνια του κόσμου. Πρωτοπόρος σε αυτές τις πρωτοβουλίες ήταν και είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, επιστημονική γνώση, αλλά κυρίως ατσάλινη θέληση για ζωή. Ο Γιάννης Μπρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, είναι ένας νέος άνθρωπος, ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Έμεινε σε κώμα επί έξι μήνες. Όταν συνήλθε έμεινε παράλυτος επί έξι μήνες και κινούταν με καροτσάκι. Όμως, η εσωτερική του δύναμη ήταν τέτοια που στάθηκε στα πόδια του. Αυτός ο άνθρωπος, έδωσε μια άλλη ζωή στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η οργάνωση που έστησε στον ΟΛΗ, με ολιγάριθμο προσωπικό και η ακούραστη προσπάθεια του κατάφερε εφέτος να φέρει κρουαζιερόπλοια στο Ηράκλειο που μετέφεραν 300.000 τουρίστες, δημιουργώντας ένα τζίρο στην κατανάλωση 50 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή 15 εκατ. Ευρώ ετησίως και το κυριότερο να ξεπεράσου τα συνολικά έσοδα του Ηρακλείου τα 30 εκατ. Ευρώ, αν συνυπολογισθούν οι μεταφορές των επιβατών κρουαζιέρας στην Κνωσσό, τα εισιτήρια στο Μουσείο, οι επισκευές, οι τροφοδοσίες των πλοίων, τα τέλη ελλιμενισμού κλπ.

Από μια έρευνα των επιβατών που αποβιβάσθηκαν στο Ηράκλειο και ανακοινώθηκε στην διημερίδα την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο του Ηρακλείου διαπιστώθηκε ότι το 74% των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων θέλει να επισκεφθεί και πάλι το Ηράκλειο. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας που λέει ότι οι Γερμανοί, οι Αυστραλοί και οι Αμερικανοί τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν στο Ηράκλειο ένα Μουσείο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αυτούς είχαν μνήμες και αφηγήσεις από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους. Δυστυχώς, η Κρήτη δεν διαθέτει ένα τέτοιο Μουσείο.

Το ευχάριστο από την συζήτηση που έγινε στο διήμερο είναι ότι αρκετοί παραγωγικοί φορείς αναζητούν τρόπους να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους. Ζήτησαν τον τρόπο, τις γνωριμίες και δεσμεύθηκαν ότι θα βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την Ηγουμενίτσα, το Λαύριο, τον Βόλο, τα Χανιά, τη Σύρο ζήτησαν να έχουν με τον ΟΛΗ ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για να κάνουν τα λιμάνια τους ελκυστικά.

Οι ειδήμονες του τουρισμού μίλησαν ότι οι εξελίξεις στη Βενετία, που οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν την προσέγγιση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων στα κανάλια τους, καθώς και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την υποχρεωτική χρήση βελτιωμένων καυσίμων στα πλοία που πλέουν στις Βόρειες Θάλασσες ανοίγουν νέες προοπτικές για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Επίσης η Louis Cruises του Κωστάκη Λοϊζου ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από 7 σε 15 τα νησιά που θα προσεγγίζει στο Αιγαίο από το νέο έτος.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι ευνοϊκές. Τεχνογνωσία υπάρχει. Άνθρωποι με ειδίκευση και με μεράκι υπάρχουν σε όλες τις θέσεις και τα πόστα. Αυτό που απομένει είναι ο συντονισμός για να αυξηθεί το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα