ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Έμεινε στην ιστορία ως η “σφαγή του Τλατέλολκο”. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία και το στρατό, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1200.

Στις 2 Οκτωβρίου 1968 ο στρατός

και αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον της φοιτητικής διαδήλωσης στην πλατεία της συνοικίας Τλατελόλκο, στην καρδιά της πόλης του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Le Monde» Κλοντ Κιεζμάν, ο στρατός συνέλαβε πολλούς νέους και μη αρκούμενος να τους έχει με τα χέρια ψηλά μέσα στη βροχή, τους ταπείνωσε βάζοντάς τους να κατεβάσουν τα παντελόνια τους. Κάποιοι χτυπούσαν απελπισμένα την πόρτα της εκκλησίας Σαντιάγο Τλατελόλκο, όμως οι Φραγκισκανοί δεν άνοιξαν.

Οι στρατιώτες πυροβολούσαν στην πλάτη τους φοιτητές που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι τραυματίες που έφταναν στο νοσοκομείο έφεραν τραύματα στον αυχένα, στην πλάτη, στα οπίσθια, στις γάμπες. Οι ξένοι ανταποκριτές αγανάκτησαν: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ενός πλήθους στριμωγμένου και ανυπεράσπιστου», έγραψε η Οριάνα Φαλάτσι, απεσταλμένη του περιοδικού «Εuropeo», η οποία τραυματίσθηκε μάλιστα από τρεις σφαίρες, στην πλάτη και το πόδι.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν. Στον Τύπο γνωστοποιήθηκε πως οποιαδήποτε αναφορά στη σφαγή θα αντιμετωπιζόταν ως σαμποτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο μεξικανικός στρατός καθάρισε την πλατεία από τα αίματα, συγκέντρωσε τα πτώματα, τα φόρτωσε σε αεροπλάνα και τα πέταξε στον Κόλπο του Μεξικού.

Το περιστατικό αυτό στο Μεξικό το αποκαλούν «El 68» και σήμανε την πρώτη μεγάλη αμφισβήτηση της αυταρχικής εξουσίας του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (ΡRΙ)  και του προέδρου Γκουστάβο Ντίας Ορντάς που βρισκόταν σχεδόν 40 χρόνια στην εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα