Σαμαρκάνδη: Μια πόλη – θησαυρός στον Δρόμο του Μεταξιού

Η Σαμαρκάνδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ουζμπεκιστάν και έχει ηλικία άνω των 2.700 ετών. Ιδρύθηκε το 700 πΧ από τους Σογδιανούς. Ήταν πρωτεύουσα σε διαφορετικές αυτοκρατορίες. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το όνομά της θα μπορούσε να σημαίνει”πλούια πόλη” ή “τόπος συνάντησης των ανθρώπων”.
“Η Σαμαρκάνδη πάντα έπαιζε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στις περισσότερες διαδρομές του Δρόμου του Μεταξιού επειδή είναι πολύ ευνοϊκή η γεωγραφική της θέση. Η Σαμαρκάνδη έχει υπάρξει ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται

οι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης”, επισημαίνει τοπική ξεναγός.
Οι πρώτοι έμποροι από την Κίνα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Σαμαρκάνδη γύρω στον δεύτερο αιώνα π.Χ και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ντόπια άλογα. Για αιώνες οι αγορές της Σαμαρκάνδης ήταν από τις πιο διάσημες του Δρόμου του Μεταξιού.
Υπήρξε μια ειδική αγορά για λεπτά υφάσματα από μετάξι και μια άλλη διαφορετική αγορά για τα έγχρωμα υφάσματα. Στην πραγματικότητα, μιλάμε όχι μόνο για απλές αγορές, αλλά και για πολύ μεγάλες αγορές χονδρικής. Η υποδομή του εμπορίου στη Σαμαρκάνδη πιθανότατα αναπτύχθηκε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στον Δρόμο του Μεταξιού. Αυτός είναι ο λόγος που διαφορετικοί κυβερνήτες διαφορετικών εποχών επέλεξαν την πόλη μας ως πρωτεύουσα των αυτοκρατοριών τους.
Ο πιο διάσημος κυβερνήτης που ανακήρυξε την Σαμαρκάνδη ως την πρωτεύουσα της κραταιάς αυτοκρατορίας του ήταν ο Μεγάλος Τιμούρ, γνωστός κυρίως από το προσωνύμιο Ταμερλάνος. Ήθελε να δημιουργήσει την πιο όμορφη πρωτεύουσα στον κόσμο και προσέλαβε τους καλύτερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Ο θρύλος για μια παραμυθένια πόλη εξαπλώθηκε από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.
Τα αριστουργήματα της εποχής του Τιμούρ στην Σαμαρκάνδη όπως επίσης και τα ερείπια από την θερινή κατοικία του μογγόλου αυτοκράτορα, 80 χιλιόμετρα πιο μακριά, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα