Σαμαράς: Τρισχειρότερη η κατάσταση αν βγαίναμε από το ευρώ

Λίγες ημέρες μετά το Eurogroup o Αντώνης Σαμαράς βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα», και τονίζει ότι η Ελλάδα πλέον δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια τον κόσμο. «Ασφαλώς ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Σε πολλά επίπεδα και σε διαδοχικές φάσεις… Είπαμε ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα οριστικά στο ευρώ και το πετύχαμε, ενώ οι περισσότεροι

προεξοφλούσαν την εκδίωξη της χώρας από την ευρωζώνη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι: «η Ελλάδα δανείζεται πια με επιτόκια που είναι από τα χαμηλότερα στο κόσμο.»

Στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Αποτρέψαμε περικοπές, «εξωτερικούς λογαρισμούς» και ελέγχους ενώ το μόνο που δεχτήκαμε είναι να υπάρχει διαφάνεια στις πληρωμές… για να ελεγχθεί στην πηγή η κάθε ρεμούλα.»

Όσον αφορά στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που περιβάλλει την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπερδο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Καταφέραμε μέσα σε πέντε μήνες να μετατρέψουμε πολλούς έχθρούς σε φίλους. Όταν ξεκινούσαμε, οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την ανοιχτή χρεοκοπία μας και θεωρούσαν ότι είμαστε «μολυσματικό κίνδυνος» για την υπόλοιπη Ευρώπη.»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με τη σύγκριση Ελλάδας-Αργεντινής η στάση του κ. Σαμαρά ήταν: «Η Ελλάδα αντί να πάρει διαβατήριο εξόδου από το ευρώ, πήρε και… πρόσθετη μείωση χρέους κατά 40 δισ. για να παραμείνει στο ευρώ» προσθέτοντας ότι «μόνο το χρέος που κόψαμε εμείς είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του χρέους της Αργεντινής το 2003.»

«Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας. Για πρώτη φορά απομακρύνεται ο φόβος της επιστροφής στη δραχμή, που παρέλυε κάθε οικονομική δραστηριότητα μέσα στην Ελλάδα και έδιωχνε όλους τους επενδυτές μακριά της.», τόνισε αισιοδοξώντας για το μέλλον ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το παρελθόν και το πως ήταν η χώρα πριν την πρωθυπουργία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι: «Η χώρα είχε πέσει σε μια μαύρη τρύπα. Εκεί τη βρήκαμε: στα όρια της καταστροφής.»

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά: «Προσέξτε η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε τη χώρα σε τρισχειρότερη κατάσταση και σε πολύ χειρότερα μνημόνια.»

«Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα: «κάποιοι άλλοι, που μας κουνάνε το δάχτυλο από πάνω, όχι μόνο δεν διδάχτηκαν τίποτε, αλλά εκπροσωπούν επάξια τα λάθη του παρελθόντος.»

Ολοκληρόνοντας ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα