ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

10:20 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Να υπερβεί το σκόπελο της έγκρισης των όποιων αλλαγών του μνημονίου από τα επιφυλακτικά έως εχθρικά κοινοβούλια της ευρωζώνης επιθυμεί ο Αντ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό θα καλύφθεί με ίδιους πόρους.


Πόρους από τη μείωση της σπατάλης αλλά και από τη μεγέθυνση του πακέτου αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει να συλλέξει ο Αντ.

Σαμαράς προκειμένου να… χρηματοδοτήσει τα μέτρα αλλαγής του μνημονίου. Η οριακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, οι αυστηρές προειδοποιήσεις στα όρια του εκβιασμού από την Ευρώπη δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς ακόμη και η χθεσινή του αναφορά για καταβολή των φόρων σε δόσεις δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα, προϋποθέτει έγκριση της τρόικας και άντληση ποσών από άλλες πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ως πρακτικώς αδύνατο, τουλάχιστον επί του παρόντος, να επιτύχουν έγκριση αλλαγής του μνημονίου από τα κοινοβούλια των χωρών – μελών της ευρωζώνης, κάποια εκ των οποίων (Ολλανδία – Φινλανδία) κάθε άλλο παρά ευνοϊκά διάκεινται προς την Ελλάδα. Επιδιώκουν συνεπώς να… εντυπωσιάσουν θετικά του ευρωπαίους, ώστε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, έτσι ώστε είτε μέσω μίας πολιτικής απόφασης για αλλαγή του ρυθμού καταβολής των δόσεων να επιτευχθεί μία πρώτη… ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων. Ως αντιστάθμισμα, παρουσιάζουν τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την αξιοποίηση της Αττικής ακτής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, μέσω των οποίων εκτιμούν ότι θα υπάρξουν άμεσα έσοδα αλλά και πρόσθετοι φόροι που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το κενό που δημιουργείται.

«Με τα πρόσθετα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις που παίρνουμε θα αντιμετωπίσουμε το πρόσθετο κόστος του προγράμματος με δικούς μας πόρους, άλλωστε, για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα που κερδίζουμε σε ανάκαμψη της οικονομίας, το έλλειμμα μειώνεται κατά 1 δισεκατομμύριο. Κι έτσι οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος θα μειωθούν, αντί να αυξηθούν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Αναζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνον της ελληνικής Βουλής, προς τις πτέρυγες της οποίας απηύθυνε πρόσκληση ενότητας, αλλά και από την τρόικα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε εννέα άμεσα μέτρα αποκατάστασης του οικονομικού κλίματος και επανεκίννησης της οικονομίας:
 επιτάχυνση των (προβλεπόμενων από το πρόγραμμα) αποκρατικοποιήσεων και μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων
 αποκρατικοποίηση Τραινοσέ, εμπλοκή ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, με ειδικό εποπτικό ρόλο του κράτους και διατήρηση ιδιοκτησίας του δικτύου και των ορυχείων. Άνοιγμα σε ιδιώτες για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
 αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με φιλέτο το Ελληνικό και δημιουργία ειδικών προϋποθέσεων αξιοποίησης οικιστικής, εμπορικής και χρήσεων αναψυχής, της ακτογραμμής της Αττικής
 απεμπλοκή προγραμμάτων ΕΣΠΑ (12,5 δισ ευρώ)
 περιορισμός φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, σε ορίζοντα 6μήνου
 αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ενίσχυση ηλεντρονικής δια

Keywords
Τυχαία Θέματα