«Μπορεί να βρει τους 55 στις σελίδες του»

07:44 6/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έτσι, στον Ριζοσπάστη δημοσιεύθηκε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, εγκαλώντας το matrix24.gr και τον συντάκτη του επειδή δεν δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 55 στελεχών που ζητούν αναβολή Συνεδρίου.

Το κείμενο του Ριζοσπάστη έχει ως εξής:

«Το «matrix24» θέλει να εμφανίζεται σαν έγκριτο και έγκυρο ενημερωτικό site. Το ίδιο και ο Γ. Μελιγγώνης (γράφει και στην «Αυγή»), που υπέγραψε άρθρο το οποίο αναρτήθηκε χτες βράδυ (σ.σ. προχθές, δηλαδή) με τον βαρύγδουπο τίτλο: «ΚΚΕ: Αναβολή συνεδρίου ζητούν 55 στελέχη». Ποια

είναι αυτά; Κανένα όνομα. Μια ανώνυμη επιστολή που αντί υπογραφής φέρει το «55 στελέχη του ΚΚΕ», την οποία μπορεί να έχει γράψει ο οποιοσδήποτε. Τέτοια… έγκυρη δημοσιογραφία κρυμμένων προσώπων κάνει ο δημοσιογράφος και ο νοών νοείτω. Αλλά είναι ψιλά γράμματα για όσους ο σκοπός (να χτυπήσουν το ΚΚΕ) αγιάζει τα μέσα. Τέτοια φαινόμενα θυμίζουν άλλες εποχές ΚουΚουΕδολογίας. Σήμερα, όποιος απ’ τους εχθρούς και «άσπονδους φίλους» του ΚΚΕ -και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι- θελήσει να το χτυπήσει, δεν έχει παρά να ρίξει στο διαδίκτυο ένα ανώνυμο αντιΚΚΕ πόνημα. Θα αναπαραχθεί από τους διάφορους καλοθελητές εν ριπή οφθαλμού. Τέτοια είναι η «δημοσιογραφία» τους, στην υπηρεσία της αδίστακτης επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ. Οσο για τον ή τους συγγραφείς της επιστολής, η ανωνυμία του διαδικτύου αποκαλύπτει το ρόλο τους. Γιατί ζητούν αναβολή του Συνεδρίου του ΚΚΕ, όταν πάνω από το 95% των μελών του Κόμματος έχουν ψηφίσει τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο».

Η απάντηση

Ακόμη και στον Ριζοσπάστη, υποθέτουμε ότι θα έχουν ακουστά τον όρο «δημοσιογραφικό απόρρητο», τον όρο «off the record» και, κυρίως, την ανάγκη προστασίας των πηγών. Τα συγκεκριμένα 55 στελέχη όντως υπάρχουν, αλλά αφού η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα έχει προαναγγείλει εμμέσως, διαγραφές, επιθυμούν να παραμείνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προκειμένου να μη διαγραφούν από το κόμμα. Συν τοις άλλοις, πρόκειται για στελέχη από το συνδικαλιστικό -και όχι μόνο- χώρο, που δεν υποστηρίζουν ούτε τις θέσεις της ηγετικής ομάδας ενόψει του 19ου Συνεδρίου, αλλά ούτε την κριτική των «φλωρακικών», όπως αυτή δημοσιεύεται στις σελίδες του Ριζοσπάστη, αλλά και σε ιστοσελίδες (Νέα Σπορά, Εργατικός Αγώνας κ.α.).

Αφού, όμως, ο Ριζοσπάστης ζητεί ονόματα, μπορεί να τα βρει στις ίδιες της σελίδες του, αφού η άποψη για αναβολή του Συνεδρίου έχει διατυπωθεί επισήμως -και κυρίως, επωνύμως.

Ο λόγος, φυσικά, για το άρθρο του Παναγιώτη Γεωργιάδη, πανεπιστημιακού, πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη την Κυριακή 24 Μαρτίου και έχει τίτλο «Επιτέλους, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα».

Μόνο η καταληκτική παράγραφος από το μακροσκελές άρθρο του Παναγιώτη Γεωργιάδη είναι αρκετή, προκειμένου να αποδειχθεί ότι η άποψη για αναβολή του Συνεδρίου είναι υπαρκτή και δεν πρόκειται για ένα «ανώνυμο αντιΚΚΕ πόνημα».

Η τελευταία παράγραφος του εν λόγω άρθρου έχει ως εξής:

«Είναι η στιγμή των ρηξικέλευθων αποφάσεων. Η Κ.Ε. οφείλει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση που έχει περιέλθει το Κόμμα, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες διάψευσής της δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε έως εδώ και τη διέξοδο.

Προτείνω την αναβολή του 19ου Συνεδρίου, την επεξεργασία νέων θέσεων με βάση το πρόγραμμα του 15ου και η ημερήσια διάταξη του 19ου Συνεδρίου να έχει ως θέμα: «Η διέξοδος από την οικονομική κρίση και τα καθήκοντα του Κόμματος». Όταν η ζωή μάς εκδικείται επιβάλλεται να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα