Ρίχτερ… στη δικαιοσύνη προκαλεί η αντιμνημονιακή επιστολή εισαγγελέα

Το ίδιο ισχύει και για τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Κεφαλληνίας Βικτωρία Μαρσιώνη, η οποία επικροτεί το περιεχόμενο της αντιμνημονιακής επιστολής που αναρτήθηκε πρόσφατα σε διαδικτυακό τόπο.

Η ενυπόγραφη πρωτοβουλία του εισαγγελικού λειτουργού να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του δεν έχει μόνο πολέμιους στο δικαστικό σώμα. Αντίθετα υπάρχουν και αρκετοί εισαγγελείς και δικαστές, κυρίως σε κατώτερους βαθμούς στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, που φαίνεται να συμφωνούν με τις αντιμνημονιακές απόψεις του εισαγγελικού λειτουργού.

Αρκεί κανείς να ανατρέξει στα σχόλια που συνοδεύουν

την επιστολή του κ. Πενταγιώτη. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των περισσοτέρων που συνυπογράφουν διαδικτυακός τις απόψεις του καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία και βεβαίως έτσι δεν διατρέχουν κίνδυνο, αν ανήκουν στο δικαστικό σώμα, να ελεγχθούν πειθαρχικά, όπως οι άλλοι δύο εισαγγελείς οι οποίοι διατύπωσαν τις αιχμηρές απόψεις τους με ονοματεπώνυμο.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών είναι αντίθετοι σε τέτοιου είδους σχόλια, ανεξαρτήτως αν συνοδεύονται ή όχι από την υπογραφή του γράφοντος, καθώς κατά την άποψή τους συνιστούν πλήγμα στην καρδιά της δικαιοσύνης που υπηρετούν.

Το λόγο πλέον σε ό,τι αφορά την πειθαρχική τιμωρία ή την ενδεχόμενη απαλλαγή των δύο εισαγγελέων θα έχει ο Άρειος Πάγος. Το ερώτημα που τίθεται είναι πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όρια ελευθερίας του λόγου ενός εισαγγελέα,καθώς και αν η κριτική στην δικαιοσύνη μπορεί να συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Ίσως τις επόμενες μέρες να ακούσουμε και φωνές συνδικαλιστικές από την πλευρά των δικαστών να τοποθετούνται στο συγκεκριμένο ζήτημα, που έρχεται να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στα χαρακώματα της δικαιοσύνης, ενόψει και της εφαρμογής των νέων μέτρων για τις περικοπές των αμοιβών τους που τις έχουν ομοφώνως χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές .

Keywords
Τυχαία Θέματα