Ρίχνει ευθύνες στον Βενιζέλο για τη λίστα

19:32 6/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επτά φορές ονομαστικά στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρκετές τον φωτογράφισε για ευθύνες στη διαχείριση της λίστας και στην επιχείρηση ενοχοποίησης του.

Η πιο σκληρή φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει

στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντας με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»! «Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. Αν το ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή θα την χειριζόμουν διαφορετικά, λέει ο ένας. Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος…, ακούμε από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας:

«Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και αλήθεια αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πως ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει, υπουργέ, προβληματίζομαι πώς να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού «που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε; Ή δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα Λαγκάρντ». Αναρωτήθηκε επίσης για τον κ. Βενιζέλο ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το USB, τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή; Είναι εντυπωσιακή η χρήση συγκριτικών στοιχείων για το χρόνο που κάθε ένας κράτησε τη λίστα και για την «υποκρισία» όσων μιλούν για διαφυγόντα ποσά : «Τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα με εμένα υπουργό από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις αρχές Ιουνίου του 2011: σύνολο 8 μήνες και κάτι. Ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον κ. Βενιζέλο από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012: σύνολο 9 μήνες και κάτι. Στη συνέχεια παρέμειναν στην κατοχή του κ. Βενιζέλου αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο και άλλους 7 μήνες. Σύνολο 16 μήνες. Και έχει ξαναέρθει η λίστα από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012. από τότε έχουν περάσει 6 μήνες. Και μέσα σε 6 μήνες το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο μέσα σε συνθήκες πίεσης τον έλεγχο σε 3 συγγενείς μου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες. Εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση. Για το έγγραφο από τις γαλλικές αρχές υπογράμμισε ότι για την ύπαρξη του είχε ενημερώσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τον οικονομικό εισαγγελέα στην κατάθεσή του και πρόσθεσε ότι από τον τρόπο σύνταξης της επιστολής των Γάλλων προκύπτει ότι τα στοιχεία μας χορηγήθηκαν ανεπισήμως και με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω», είπε κλείνοντας βουρκωμένος την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα