Ρεπορτάζ-κόλαφος για βία σε βάρος τουριστών από την ΕΛΑΣ

Στο ρεπορτάζ του, το BBC κάνει εκτενείς αναφορές στις υποθέσεις του Κορεάτη Χιούν Γιάνγκ Γιούνγκ και του Νιγηριανού με αμερικανικό διαβατήριο, Κρίστιαν Ουκουόρτζι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα και ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς στην Αθήνα.

Ο Χιούν Γιάνγκ Γιούνγκ περιγράφει πως τον σταμάτησε αστυνομικός στο δρόμο και απαίτησε να δει τα χαρτιά του. Όπως λέει, όταν εκείνος ζήτησε να δει την υπηρεσιακή του ταυτότητα, ο αστυνομικός τον γρονθοκόπησε

στο πρόσωπο, του πέρασε χειροπέδες και τον έσυρε 500 μέτρα μέχρι το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, όπου τον χτύπησαν ακόμη δύο φορές.

«Έχω ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν, στη Μογγολία και στην Αρμενία, αλλά ποτέ δεν ένοιωσα τόσο ότι κινδυνεύω όσο στην Αθήνα», λέει.

Ο Κρίστιαν Ουκουόρτζι βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Όπως καταγγέλλει, η αστυνομία τον σταμάτησε στο δρόμο και παρά το γεγονός ότι τους έδειξε το αμερικανικό διαβατήριό του, προσήχθη στο τμήμα. Υποστηρίζει ότι εκεί τον έδειραν τόσο πολύ, που λιποθύμησε και ξύπνησε στο νοσοκομείο. «Με σταμάτησαν εξαιτίας του χρώματος μου, είναι ρατσιστές», λέει τώρα.

Ο Ουκουόρτζι κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην αμερικανική πρεσβεία. Η πρεσβεία έχει ενημερώσει από τις 15 Νοεμβρίου τους Αμερικανούς πολίτες για τα περιστατικά κράτησης αφρο-αμερικανών από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Το BBC φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του πανεπιστημιακού Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος προσήχθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επειδή δεν είχε μαζί το διαβατήριό του. Όπως αναφέρει, προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι δεν ήταν Πακιστανός μετανάστης, αλλά Ινδός καθηγητής, αλλά δεν τον καταλάβαιναν επειδή δεν ήξεραν αγγλικά.

Εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ που μίλησε στο BBC θεώρησε απολύτως φυσιολογική την προσαγωγή αλλοδαπών που δεν έχουν πάνω τους χαρτιά. «Πιστεύω ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα περίμενα την ίδια μεταχείριση και για τους Έλληνες στο εξωτερικό», δήλωσε.

Στο ρεπορτάζ, που βρέθηκε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή στον ιστότοπο του BBC, γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των αστυνομικών φέρεται να ψήφισε τη Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα