Πτώση 90% στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

08:17 1/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του κλάδου: Οι παραγγελίες το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου κατέγραφαν πτώση 90%!!!

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θέρμανσης με κίνησης και η καλοκαιρία που σε γενικές γραμμές επικράτησε το προηγούμενο διάστημα «πάγωσε» τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος δεν κατάφερε να ανακάμψει ούτε τον Δεκέμβριο, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες με την κάμψη στις παραγγελίες

να διαμορφώνεται στο 60%!!

Κάτι που αποτυπώνεται και στις μειωμένες κατά 14,1% εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολογία των καυσίμων τον φετινό Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, τον πρώτο «κρύο» μήνα της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, εισπράχθηκαν από ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων και ΦΠΑ πετρελαιοειδών συνολικά 544 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 633 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία μείωση των εισπράξεων ανέρχεται στο 14,1%, αλλά σε ότι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι στον κωδικό «ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων» περιλαμβάνεται και το φυσικό αέριο, το υγραέριο κ.λπ.

Ειδικότερα:

-Οι εισπράξεις από τους ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων σημείωσαν πτώση 9,3% τον φετινό Νοέμβριο καθώς ανήλθαν σε 353.000.000 ευρώ, από 389.000.000 ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εμφανίζουν μείωση της τάξης του 21,7%, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 191.000.000 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 είχαν φθάσει τα 244.000.000 ευρώ.

Με αυτά και αυτά, ακόμη και οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την συγκυρία και δίνουν την δυνατότητα αγοράς και αποπληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης με πιστωτική κάρτα σε έως και 6 άτοκες δόσεις με ταυτόχρονη εξασφάλιση επιπρόσθετης έκπτωσης από τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών, έχουν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκή όρια.

• Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, συνολικά 7 τράπεζες έχουν λανσάρει προγράμματα άτοκων δόσεων για τους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα