Ψαλίδι σε εφάπαξ και επικουρικές

Μετά το τέλος της ενημέρωσης ωστόσο, οι βουλευτές εκτιμούσαν πως επικουρικές και εφάπαξ οδηγούνται σύντομα σε δραματικές μειώσεις. Μειώσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται και από 1.1.2015 για τις κύριες συντάξεις, οπότε και θα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό βιογραφικό μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Και αυτό διότι τότε, με βάση τους νόμους και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το κράτος θα εγγυάται σύνταξη μόνο 360 ευρώ και από εκεί και πέρα η κύρια σύνταξη θα διαμορφώνεται με βάση τις εισφορές σε όλο τον εργασιακό βίο.

Μια δήλωση του υπουργού ήταν αρκετή για όσους γνωρίζουν τις δεσμεύσεις

που έχει αναλάβει η χώρα και τους νόμους που ψηφίστηκαν στα χρόνια της κρίσης. Κυρίως τις προβλέψεις που ορίζουν ότι για τις επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να έχουν χρήματα τα επικουρικά ταμεία, που σήμερα όμως είναι ελλειμματικά.

«Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν μια τηλεοπτική δήλωση μετά το πέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή της Βουλής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών. Δηλαδή, ότι από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

«Ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει διότι αποτελεί δομική αλλαγή. Στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις Στουρνάρα για τις οποίες ανέφερε ότι πράγματι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών που δημιούργησε μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».

«Φέρνω ως παράδειγμα αυτής της ζοφερής εικόνας ότι έχουμε 92 τομείς ασφάλισης, με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και με 92 λογιστήρια. Έχουμε εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές», ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Και αυτά θα γίνουν».

«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο κ. Βρούτσης και επισήμανε ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δις ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω. Ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός και θύμισε ότι με το νόμο Λοβέρδου, το Ν. 3863/2010 έχει εισαχθεί μαθηματικός τύπος για εφάπαξ και επικουρικές. Ανακοίνωσε έτσι ότι ο μαθηματικός τύπος «από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».

Πολλοί όμως από τους βουλευτές που άκουσαν σήμερα τον υπουργό Εργασίας οδηγούνται στο συμπέρασμα πως είναι θέμα χρόνου η μείωση και στις κύριες συντάξεις. Τις μειώσεις αυτές συνδέουν με την εφαρμογή του ασφαλιστικού βιογραφικού, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και μέσα από αυτό θα είναι διαπιστώνεται πόσες εισφορές έχει δώσει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου κάθε εργαζόμενος που κατοχυρώνει δικαίωμα για σύνταξη.

Ο κ. Βρούτσης έκανε διεξοδική αναφορά στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Σήμερα το «ΑΤΛΑΣ» έχει προχωρήσει σε ποσοστό 15% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014 προκειμένου να εφαρμόζεται πλήρως από 1.1.2015 στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης. Με την πλήρη εφαρμογή του Πληροφοριακού αυτού Συστήματος, η έκδοση σύνταξης δεν θα απαιτεί περισσότερο από ένα μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις προκειμένου να βελτιωθεί η εισφοροσυλλεκτικότητα του μηχανισμού. Οι διατάξεις θα διευκολύνουν τις διασταυρώσεις στοιχείων. Στόχος είναι να μπορέσουν τα ταμεία να καλύψουν τα 2,1 δις ευρώ, που θα λείψουν τον επόμενο χρόνο από τα χρήματα που συνολικά θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη στήριξή τους.

Ο υπουργός ρωτήθηκε για τη μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ. Απαντώντας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ έχοντας αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα