Προβόπουλος: Η πρόοδος στην Ελλάδα θα συνεχιστεί

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι, ο ελληνικός λαός διέβλεψε αυτό που οι καταστροφολόγοι δεν μπορούσαν: ότι η μελλοντική του ευημερία και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ευρώ.

Τονίζει ότι, έχουν σιγήσει οι σειρήνες της καταστροφής υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν θα κατάφερνε να προωθήσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ούτε θα μπορούσε να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα εν μέσω μίας χωρίς προηγούμενο κρίσης

δημοσίου χρέους.

Πάντως συνιστά επαγρύπνηση καθώς, όπως αναφέρει, οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδος δεν πρέπει να μας αποσπάσουν την προσοχή από την προσπάθεια που έχουμε ακόμη μπροστά μας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και αναδιατάξεις στους επιχειρηματικούς τομείς. Ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτές θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν μέσα σε μια οικονομία η οποία ανακάμπτει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι η προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα είναι μοναδική για τα διεθνή δεδομένα. «Πουθενά αλλού δεν ήταν πιο εντυπωσιακή η προσαρμογή από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι μη βιώσιμες τράπεζες, που δεν κατάφεραν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, τέθηκαν σε εξυγίανση, προσθέτει και σημειώνει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και στη συνέχεια της κυπριακής, όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα προστατεύθηκαν απολύτως. Σήμερα, καταλήγει ο κ. Προβόπουλος, ο τραπεζικός τομέας αποτελείται από τέσσερις καλά ανακεφαλαιοποιημένους, βιώσιμους τραπεζικούς ομίλους και λίγες μικρότερες τράπεζες.

Συνεχίζοντας γράφει πως «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν, φυσικά, μπροστά μας. Με την ανεργία να βρίσκεται ακόμη πάνω από το 25%, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ο εφησυχασμός και η μεταρρυθμιστική κόπωση. Οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδος δεν πρέπει να μας αποσπάσουν την προσοχή από την προσπάθεια που έχουμε ακόμη μπροστά μας. Θα απαιτηθούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και αναδιατάξεις στους επιχειρηματικούς τομείς. Ωστόσο, αυτές θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν μέσα σε μια οικονομία η οποία ανακάμπτει.»

Keywords
Τυχαία Θέματα