ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ FED ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκη ενδέχεται να γνώριζε ήδη από τον Αύγουστο του 2007 ότι ο καθορισμός των παγκόσμιων βασικών διατραπεζικών επιτοκίων παρουσίαζε προβλήματα.

Η Fed έπειτα από μια έρευνα που έκανε για τον βρετανικό τραπεζικό όμιλο Barclays Plc., την άνοιξη του 2008, είχε προτείνει μεταρρυθμίσεις στις βρετανικές αρχές.

Έτσι ο  ρόλος της Fed

είναι πιθανό να εγείρει ερωτήματα για το αν αυτή ή άλλες αρχές ενήργησαν επαρκώς για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες που είχαν για τον τρόπο που καθορίζονταν τα διατραπεζικά επιτόκια Libor, ή η μάχη τους για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος εν μέσω της οικονομικής κρίσης έφερε το θέμα αυτό σε δεύτερο πλάνο.

Εκπρόσωπος της Fed της Νέας Υόρκης σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «στο πλαίσιο ελέγχου που κάναμε της αγοράς μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2007, με χιλιάδες τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα κατά τη διάρκεια περιόδου πολλών μηνών, λάβαμε περιστασιακά πληροφορίες από την Barclays για προβλήματα με το Libor. Την άνοιξη του 2008, μετά την κατάρρευση της Bear Stearns και λίγο πριν από τις πρώτες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για το θέμα, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω έρευνα για την Barclays ως προς τον τρόπο που γινόντουσαν οι προτάσεις για το Libor. Ως εκ τούτου μοιραστήκαμε την ανάλυσή μας και τις προτάσεις μας για μεταρρύθμιση του Libor με τις αρμόδιες αρχές στη Βρετανία».

Ωστόσο δεν δίνεται  το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επαφών αυτών με τις βρετανικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η Bear Stearns κατέρρευσε στις αρχές του Μαρτίου του 2008 και εξαγοράστηκε τότε από την JPMorgan.

Keywords
Τυχαία Θέματα