Προβληματισμός για τη νέα γρίπη των πτηνών και στην Ελλάδα

16:33 3/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Τσετζιάνγκ ανακοίνωσαν ότι άλλοι δύο άνθρωποι προσβλήθηκαν από το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην ανατολική Κίνα, εκ των οποίων ο ένας πέθανε.

Το νέο θύμα είναι ένας 38χρονος μάγειρας, διευκρινίζεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο άλλος άνθρωπος που προσβλήθηκε από το στέλεχος αυτό της γρίπης των πτηνών είναι ένας 67χρονος συνταξιούχος, κάτοικος της Χανγκζού, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Τσετζιάνγκ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο προσβλήθηκαν οι δύο αυτοί άνθρωποι από τον ιό, αλλά επισημαίνεται ότι κανένας

από αυτούς με τους οποίους βρίσκονταν σε στενή επαφή δεν έχει προς το παρόν προσβληθεί από την νόσο.

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, το οποίο δεν μεταδιδόταν μέχρι πρόσφατα στον άνθρωπο, έχει προσβάλει συνολικά εννέα ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της Κίνας και έχει προκαλέσει το θάνατο τριών. Οι δύο πρώτοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Σανγκάη.

Χθες, στην γειτονική επαρχία Τζιανγκσού καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα αυτής της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών που προσβάλει τον άνθρωπο.

Σήμερα το Βιετνάμ, το οποίο είχε πληγεί πάρα πολύ από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την Κίνα.

Στις αρχές Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 360 ανθρώπων στον κόσμο από το 2003. Το πιο κοινό στέλεχος της νόσου, το Η5Ν1, μεταδίδεται μέχρι στιγμής από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά οι επιστήμονες φοβούνται την περίπτωση να υπάρξει μια μετάλλαξή του η οποία θα επιτρέπει την μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιδημία.

Το Ευρωπαϊκό ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (European CDC) με ανακοίνωσή του θεωρεί πως η ανακάλυψη του νέου ιού στην Κίνα είναι ένα σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας που εγείρει διεθνή ανησυχία. Εκτιμά ωστόσο ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανά χαμηλός αλλά δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί.

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει

Οι κλινικοί και οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει να περιλαμβάνουν στη διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες 10 μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στην Κίνα ή / και σε άλλες χώρες.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.Οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.Τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς γρίπης σύμφωνα με την πρακτική τους, ταχύτατα θα αναφέρουν οποιοδήποτε μη τυποποιημένο στέλεχος γρίπης Α το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ καθώς και στο συνεργαζόμενο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και μέσω του Συστήματος Πρώιμης Προειδοποίησης και Απόκρισης ( EarlyWarning and Response System) και σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό θα ενημερώσει/ενημερωθεί για οποιοδήποτε παρόμοιο εργαστηριακό επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τονίζεται ούτως ή άλλως η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω εποχής συνεχιζόμενης δραστηριότητας της ανθρώπινης γρίπης από τα συνηθισμένα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β. Επιπρόσθετα ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να γίνεται έγκαιρα η έναρξη θεραπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα